avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Nelamurire privind aplicarea legii 146/1997

Pentru indicarea valorii masei de impartit intr-un proces de partaj bunuri comune instanta a pus in vedere indicarea valorii pentru achitarea taxei de timbru de 3%.
Am calculat sumele rezultate din expertizele de constructie, bunuri mobile si am adaugat estimativ valori pentru sume conturi banci (nu stiu suma exacta).
A rezultat o suma de aproximativ 423 000 lei.
Am consultat legea 146/97 si la art. 2 alin 1 am gasit : Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse in instantele judecatoresti, se taxeaza astfel : la punctul g) peste 193.948 lei 5 126 lei+1% pentru ce depaseste 193.948.
In cazul meu calculul e corect:
423 000- 193 948 =229 052 x1% = 2 290.52
adica: 5 126+ 2 290.52 =7 416.52lei
E corect calculul?
Cu stima
Cel mai recent răspuns: Nina1 , utilizator 19:38, 13 Noiembrie 2010
Este suficienta depunerea adeverintei din care rezulta ca nu realizati venituri- in original.
Daca tineti neaparat sa depuneti si chitante de la plata utilitatilor le puteti depune in copii xerox.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Are sens sa introduc in cererea de acordare a ajutorului public judiciar fraza: "in subsidiar, solicit instanţei de judecată să aprecieze, dacă va fi respinsă cererea de scutire, cu privire la posibilitatea reducerii acestei taxe în cuantumul legal"?
Scopul meu este sa obtin scutirea de 100% neavand venituri.
Cu stima
Nu vad rostul avand in vedere ca nu realizati venituri si inteleg ca in cazul admiterii cererii de reducere sau esalonare, oricum nu ati avea cu ce plati.
simonette12 a scris:

Cererea de reexaminare se formuleaza numai daca instanta respinge cererea de scutire de la plata taxei de timbru, cerere care se formuleaza in termen de 5 zile de la data comunicarii incheierii.
Se poate solicita in subsidiar reducerea sau esalonarea platii taxei de timbru.
Pentru admiterea cererii de scutire de la plata taxei de timbru, este necesar sa faceti dovada ca nu realizati venituri pentru ca din cate stiu, nu realizati venituri.


X-(
1. Cererea de reexaminare are ca temei gresita stabilire a taxei de timbru de catre instanta de judecata.
2. Cererea privind scutirea de la plata taxei de timbru se numeste cerere pentru acordarea ajutorului public judiciar si nu are nimic de-a face cu cererea de reexaminare.
3. Ajutorul public judiciar se acorda in limita de 12 salarii minime brute ceea ce in anul 2010 inseamna 8460 lei (12*705 lei).
4. Pentru a beneficia de ajutorul public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru este nevoie sa faceti dovada ca veniturile d-voastra se situeza sub limita de 500 de lei pe persoana iar intre 500-800 lei pe persoana puteti doar beneficia de reduceri pana la 50% sau esalonari.
5. La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere. (art. 9 din OUG nr. 51/2008).
6. In sectiunea de documente am sa pun un model de cerere pentru acordarea ajutorului public judiciar.
Stimate domn "u.b.i.k." am cautat in sectiunea documente utile si nu am gasit modelul de cerere pentru acordarea ajutorului judiciar. Il puteti atasa la un mesaj, va rog?
Cu stima

Alte discuții în legătură

Cum poate fi scutit un pensionar de la plata taxei de timbru intr-un dosar civil victorn victorn va rog daca se poate sa-mi spuneti dispozitia legala in baza careia un pensionar cu o pensie de 40 lei poate fii scutit de plata taxei de timbru care este de 5 ... (vezi toată discuția)
Cerere de ajutor judiciar Nina1 Nina1 Buna seara, Intr-un proces de partaj bunuri comune pot folosi cerere de ajutor judiciar daca nu am venituri? Cu stima (vezi toată discuția)
Acordare de ajutor public judiciar conpama conpama Buna ziua, in ce conditii pot beneficia de AJUTOR PUBLIC JUDICIAR, mentionand faptul ca sunt somera si am doi copii minori in ingrijire? Intr-un alt dosar, ... (vezi toată discuția)