avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii contributii aferente concediului de sarcina si lauzie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

contributii aferente concediului de sarcina si lauzie

am cautat si rascautat topicuri legate de taxele aferente concediului de sarcina si lauzie,am crezut ca am gasit raspunsul corect,dar se pare ca nu este asa..
parerea aproape generala este ca,la concediul de sarcina si lauzie se plateste numai cas datorat de angajat,in valoare de 10,5%,raportat la salariul minim pe economie(600 in momentul de fata),indiferent daca inainte a lucrat cu jumatate de norma(300) sau norma intreaga(600)..
scotind declaratiile cas-ului,am observat ca programul Declaratii_Bass ,daca bagi concediul medical,ia in calcul atit contributia datorata de angajat(10,5% din minim pe economie) cit si cea datorata de angajator(20,8% din minim pe economie)....
celelalte impozite,adica somajul,asigurarile medicale,impozit pe salariu,etc,am observat ca nu se platesc in cazul medicalului pt sarcina si lauzie,deci numai aici,la cas este dilema...
deci pina la urma care contributii cas se platesc?numai cea datorata de angajat,sau si cea datorata de angajat,si cea datorata de angajator,ambele raportate la salariu minim brut pe economie(chiar daca e angajata cu jumatate de norma)?
Cel mai recent răspuns: marauder , utilizator 18:48, 5 Octombrie 2010
Buna ziua.
Se retine atat pentru angajat cat si pentru angajator, si in plus se mai retine pentru fondul de risc dupa cod caen, toate la salariul minim pe economie.
(OUG 158/2005)
Art. 45. -
(1) Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare.
(2) Contribuţia de asigurări sociale prevăzută la alin. (1) se calculează prin aplicarea cotei stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat asupra valorii reprezentând un salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se suportă din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi se achită bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2010
ContSters145137, utilizator
Multumesc de raspuns....logica dictata de programul declaratii_bass asa zice..ca si cea datorata de angajator,si cea datorata de angajat se retine...dar cu toate astea
"Perioadele în care asiguraţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiază de indemnizaţiile prevăzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia individuală de asigurări sociale reglementată de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare." ce e boldit nu se refera numai la cea datorata de angajat?ca parca ea are denumirea asta,de "contributie individuala", cealalta fiind parca "cas datorat de angajat".....nu cred ca este doar o problema de semantica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass in cazul concediului pre si postnatal anamariaholban anamariaholban Fiti amabili.... se mai retine CASS din suma ce trebuie sa o primesc, prin intermediul angajatorului, de la stat pentru concediului pre si postnatal?? daca da ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal cod 08 mod de calcul mitru oana mitru oana daca salariul meu brut este 1100 pe toata perioada de 12 luni cotizabile,atunci cat voi lua pentru prima luna de concediu prenatal avand ccd 08?intreb acest ... (vezi toată discuția)
Plata concediu prenatal Anca_Lakatos Anca_Lakatos Vreau sa va intreb, am intrat in concediu prenatal la 01.02.2012 iar acum in luna martie angajatorul imi va plati luna de concediu. Contabila angajatorului ... (vezi toată discuția)