Pentru ca hotararea ce o veti lua acum in ce priveste modul de repatizare a cheltuielilor cu agentul termic sa poata fi apliacta in situatia prezentata de dumneavoastra, dar si pe viitor in cazul unor schimbari, debransari individuale, ar trebui sa stabiliti o metodologie apropiata de cea a ANRSC-ului.
Un procent de 15-25% sa considerati ca se consuma prin trecerea conductelor calde prin apartamente si/sau spatii comune. Acest procent din totalul costurilor sa se repartizeze pe cota indiviza fiecarui apartament indiferent ca se incalzeste saunu, ca locuieste sau nu cineva acolo, ca si-a inchis sau nu unele calorifere...
Cealalta patre de 75-85% din costul total al agentului termic sa se repartizeze pe cota indiviza doar pentru apartamentele care consuma, care se incalzesc efectiv. Sigua acum, astazi, aceasta cota va fi suportata de toti dar in cazul debransarii unora sau a inchiderii robinetului la intrarea in apartament pentru ca pleaca proprietarul 2 ani din tara, acestia vor suporta numai costurile pentru consumul comun, asa cum am aratat (15-25% sau alt procent).
Intre timp ati postat si alte argumente si spuneti:
la fel comparind o garsoniera (cota parte mica) cu un duplex (cota parte mare), exact aceeasi cantitate de gaz este consumata pentru procesul de mai sus, nu?
Nu. Este gresit pentru ca o garsoniera are un calorifer si se poate incalzi cu 1 m.c. de gaz iar un duplex are 5 calorifere si se poate incalzi cu 5 m.c de gaz. Daca ar avea fiecare din acestea cate o centrala de apartament, fiti sigur ca centrala din garsoniera ar consuma mult mai putin decat centrala din duplex datorita suprafetei, volumului de incalzit si a numarului caloriferelor.