avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri producere caldura in cazul unei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri producere caldura in cazul unei centrale de bloc proprii.

Buna seara!
Se dau urmatoarele cunoscute:

- nu sintem bransati la CET/Radet
- avem 3 centrale proprii care furnizeaza atit apa calda cit si agent termic iarna
- fiecare centrala deserveste 3 blocuri
- fiecare apartament este bransat in coloana principala de apa rece/calda cit si la agent termic (circuite separate normal)
- nu exista centrale "proprii" de apartament
- materia prima pentru "caldura" este : apa rece (apanova), gaz (distrigaz) si electricitate (enel).

Cum se pot calcula si repartiza legal costurile producerii agentului termic catre toti locatarii? Problema "incalzirii spatiilor comune" nu cred ca se aplica direct, deoarece spatiile comune (garaj, paliere, etc) nu sint incalzite. M-ar interesa deci modalitatea de calcul si repartizare a costurilor producerii si recircularii "caldurii/agentului termic" prin instalatiile din proprietate comuna.

Unii proprietari bineinteles pot alege sa inchida alimentarea cu agent termic din coloanele de pe partile comune spre apartamente, sau chiar sa inchida fiecare calorifer separat din "shaft-ul" de vizitare prezent in fiecare apartament.

Mai precizez ca nu exista "repartitoare clasice" instalate pe calorifere, ci ceasuri in "shaft-ul" exterior (pe palier) care inregistreaza consumul in MW, temperatura de tur/retur, diferenta de temperatura, etc....pe "conducta" spre fiecare apartament in parte de pe acel etaj.

Optiunile de calcul / repartizare ar fi urmatoarele:

- pe numar de persoane
- pe cota parte indiviza
- pe numar de apartamente deservite de centrala

Mie logica imi spune ca pe numar de apartamente ar fi cel mai normal...voi ce parere aveti, va rog totusi cu suport legal :)
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 02:56, 18 Noiembrie 2010
Noi nu avem repartitoare "clasice" pe calorifere, fiecare apartament pe etaj de ex. are un calorimetru (Kamstrup) intr-un shaft de pe palier. Acolo sint si ceasurile de apa.

In acest caz firma cu care trebuie sa luam legatura este cea care a instalat calorimetrele?
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 17 Noiembrie 2010
zice, utilizator
Da, cu aceea.
merci @elga50!
In conditiile in care dv aveti calorimetre pentru masurarea caldurii si nu aveti calorimetre si la apa calda trebuie doar sa impartiti :

costul total al facturii de gaz centrala+cost curent centrala +cost apa din instalatie (care treb sa aiba costul 0 ca doar e circuit inchis si nu trebuie sa se piarda apa ) *80% si distribuiti conform procentelor care le arata calorimetrele.

Restul de 20% ramane pentru prepararea apei calde.(conform articolului 36 din norma de aplicare a 343/2010 care e de fapt fostul articolul 20, din ordinul 255 din 14 aprilie 2006).

Daca vreti sa exagerati cu corectitudinea atunci ar trebui sa aplicati dv la fiecare apartament anumiti indici numiti "Factorii de amplasare" care sunt trecuti in penultima pagina a ordinului 344/2010 care desi nu vi se aplica asa cum explica dl @adriantot aici www.avocatnet.ro/content/for...
le puteti totusi folosi daca vreti neaparat.

Ca sa nu va doara capul puteti contacta o firma care sa faca asta in locul dumneavoastra dar nu v-as sfatui sa mai dati banii aiurea ca poate mai dati peste unii care considera ca aveti parti comune desi dv spuneti ca nu aveti si vor sa aplice cine stie ce reguli .(vezi nepriceputii de la ISTA pomeniti prin forum)

Curentul este pe contoarele de parti comune (centrale, iluminat curte, garaj, etc). Apa rece pe contoare parti comune (menajer, centrale, etc). Gazele sint pe contor separat la fiecare dintre 3 centrale.

Din ce inteleg eu curentul centralei este la un loc cu iluminatul curtii ,garajului.
Atunci va trebui sa separat curentul centralei (solicitati la renel) sau sa montati un contoar separat pentru centrala bypass si sa cititi lunar bypass-ul si sa stiti cit consuma exact centrala din iluminatul curte+garaj+etc.

Oricum in toate cazurile asteptatiti-va la costuri enorme ca doar aveti o ditamai centrala de bloc si folosita doar de 5 apartamente si deci trebuie platita doar de 5 apartamente.Si asta numai din cauza unor dezvoltatori tampiti care in loc sa puna centrala individuala au preferat sa puna una de bloc ca asa au auzit ei ca e mai bine.

Nimeni nu se gandeste ca ce se intampla pana se vand toate apartamentele functioaneaza ditamai centrala pentru 2 3 apartamente?
Nu se gandesc ca cativa pot refuza sa plateasca .
Nu se gandesc ca poate unii sunt mai frigurosii si vor sa porneasca caldura mai devreme si altii mai tarziu.
Nu se gandesc ca daca unii opresc caldura ca le e mai cald intr-un anumit interval al zilei centrala atunci functioneaza ca la cazul de mai sus adica ditamai centrala pentru 2 3 apartamente.

Oricum in cazul dv dezvoltatorul a prevazut calorimetre ceea e este cu mult mai bine decat repartitoarele ca se amplaseaza undeva la intrare in apartament si se poate inchide caldura celui care nu a platit dar il avantajeaza pe dezvoltator ca nu plateste nimic daca nu da drumul la caldura pe perioada cind nu le vinde.

Interesant cum dumneavoastra care intrebati aici cum sa faceti
Repartizare costuri producere caldura in cazul unei centrale de bloc dati sfaturi exact in aceeasi zi dar pe alt topic al aceluias forum www.avocatnet.ro/content/for...

Si le dati asa cum ati vrea dv sa fie adica
Am vrea sa evitam, daca suportul legal ne ajuta, sa impunem costuri enorme celor care au avut "ghinionul" sa se trezeasca intr-o scara ocupata la 25%


Din pacate nu va ajuta si ramane doar sa va rugati de dezvoltator si sa il convingeti ca daca vrea sa mai vanda sa ma sponsorizeze si el din incalzire.
Daca nu vrea atunci sperati ca se vor mai gasi si alti clienti ghinionisti viitori vecini din astia cu viziuni "ultra super optimiste" ca si ale dumneavoastra
Nu se pune problema debransarii nici-unui apartament in prezent si (deocamdata) nici pe viitor.

Daca nici dezvoltatorul nu sponsorizeaza si alti clienti dornici sa devina vecini cu dumneavoastra nu apar v-a trebui sa va dispara optimismul si ia ghiciti ce trebuie sa faceti???

Raspuns :Sa va puneti centrala termica de apartament !!!
Ultima modificare: Joi, 18 Noiembrie 2010
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor calculul costurilor de incalzire cnf anscr 343/2010 iulie roiban roiban Conform fisei de calcul pentru luna noembrie a costurilor de incalzire, eliberata de firma ce efectueaza citirea repartitoarelor apare un consum de 12,584 ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Impartire factura gaz eronata mariancel mariancel Buna ziua. Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem ... (vezi toată discuția)