avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune lider sindical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune lider sindical

Buna ziua.As vrea sa stiu daca se poate sanctiona cu avertismen un lider de sindicat in perioada declansarii conflictului de munca.Sesizarea privind atitudinea necorespunzatoare la servici si adresarea de cuvinte jignitoare colegilor a fost facuta catre conducere de catre un grup de angajati care sunt si ei membrii de sindicat.Sanctiunea cu avertisment se poate aplica fara cercetare prealabila?
Cel mai recent răspuns: Edbah , utilizator 16:38, 8 Octombrie 2010
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National, preve, la art 75, ca, sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio sanctiune disciplinara nu poate fi aplicata mai inainte de efectuare unei cercetari disciplinare.
In aceasta situatie, CCMUN prevede in plus fata de Codul Muncii, care excepta sanctiunea avertismentului de efectuarea unei astfel de cercetari.
liderul de sindicat poate fi sanctionat in perioada declansarii conflictului de munca?
Notiunea de conflict de munca e ampla - conflict de interese, greva, conflict de drepturi si nu stiu care e situatia dvs.
Daca, legal, a inceput greva , niciun salariat participant nu poate fi sanctionat, deoarece contractul individual de munca este suspendat pe perioada participarii la greva.
In rest, atata vreme cat liderul sindical este si salariat al angajatului si nu are cim-ul suspendat este pasibil de raspundere disciplinara, inclusiv concediere disciplinara.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Edbah, utilizator
Sanctiunea avertismentului se poate aplica fara efectuarea cercetraii prealabile ... in practica judiciara, s-a statuat ca prevederile Codului muncii sunt imperative cu privire la aceasta situatie, situatie de la care nimeni nu poate deroga.
Pana acum am gasit doar hotarari care spun ca imperative ar fi prevederile CCMNN unde se ment ca cercetarea prealabila e obligatorie.Mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ai indica practica in sensul mentionat de tine.
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
ileanasimona, utilizator

Alte discuții în legătură

Sanctiune adisoi adisoi un sfat va rog angajatorul nu a mentionat in convocarea la cercetarea disciplinara obiectul convocarii iar decizia de sanctionare nu cuprinde precizarea ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca skynro skynro Buna ziua,sant angajat la o regie din Bucuresti ,am fost pus in situatia de a nu putea lucra din cauza unui sindicat care a considerat ca administratia regiei ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla in acest caz cu cim? laurentiusergiu_33 laurentiusergiu_33 Maine urmeaza sa primesc un avertisment scris pe care evident il voi contesta la tribunal.Ce se intampla in acest caz cu CIM? Se suspenda?Merg la serviciu la ... (vezi toată discuția)