Este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila.
Calitatea procesuala activa o are reclamantul.El trebuie sa fie titularul dreptului care face obiectul judecatii.Deci care are interesul a-si valorifica un drept subiectiv civil, cerand concursul organelor de justitie .
Vedeti si art. 137 ,138, 155 ..din Codul de procedura civila.
Multumesc, in fapt este vorba despre o chemare in judecata efectuata de catre o Asoc de proprietari impotriva unui locatar pentru neplata cheltuieli intretinere. Insa locatarul respectiv, cat si ceilalti locatari din Asocioatie au Contract individual cu Regia Termo, deci aceasta institutie ar trebui sa aiba obliogatia de a chema in instanta pentru recuperarea datoriilor, nu Asociatia de Proprietari. Deci se poate invoca respectiva exceptie ? MVa multumesc.
Buna ziua !
In Codul de procedura civila , la Cap. III, exista o Sectiune intitulata "Exceptiile de procedura si exceptia puterii de lucru judecat", art. 158 - 166. Vedeti art. 161.
De asemeni art. 43.
Cu stima !
Nu cred ca se poate invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active.Stiu ca de regula asociatiile de proprietari incheie acesate contracte cu societatile care furnizeaza energie...clegii din forumul privind asociatiile de proprietari cred ca va pot lamuri mai bine.Am sa mut acest subiect acolo.