avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Lipsa calitatii procesuale active
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Lipsa calitatii procesuale active

Va rog sa imi spuneti Exceptia lipsei calitatii procesual active prin care articol din CPC poate fi invocat? Cu respect, va multumesc...
Cel mai recent răspuns: nelush2103 , utilizator 06:01, 15 Octombrie 2010
Este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila.
Calitatea procesuala activa o are reclamantul.El trebuie sa fie titularul dreptului care face obiectul judecatii.Deci care are interesul a-si valorifica un drept subiectiv civil, cerand concursul organelor de justitie .
Vedeti si art. 137 ,138, 155 ..din Codul de procedura civila.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
ContSters47264, utilizator
Multumesc, in fapt este vorba despre o chemare in judecata efectuata de catre o Asoc de proprietari impotriva unui locatar pentru neplata cheltuieli intretinere. Insa locatarul respectiv, cat si ceilalti locatari din Asocioatie au Contract individual cu Regia Termo, deci aceasta institutie ar trebui sa aiba obliogatia de a chema in instanta pentru recuperarea datoriilor, nu Asociatia de Proprietari. Deci se poate invoca respectiva exceptie ? MVa multumesc.
Buna ziua !
In Codul de procedura civila , la Cap. III, exista o Sectiune intitulata "Exceptiile de procedura si exceptia puterii de lucru judecat", art. 158 - 166. Vedeti art. 161.
De asemeni art. 43.
Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 6 Octombrie 2010
Marius Zaharia, Avocat
Nu cred ca se poate invoca exceptia lipsei calitatii procesuale active.Stiu ca de regula asociatiile de proprietari incheie acesate contracte cu societatile care furnizeaza energie...clegii din forumul privind asociatiile de proprietari cred ca va pot lamuri mai bine.Am sa mut acest subiect acolo.
Buna ziua !
Consider ca se poate invoca cu succes aceasta exceptie in situatia prezentata de dumneavoastra.

Alte discuții în legătură

Contract individual regia termo nelush2103 nelush2103 Locatarii unui imobil au contract individual cu Regia Termo, pentru caldura si apa calda. Pe respectivele contracte lipseste semnatura Reprezentantului legal ... (vezi toată discuția)
Prescriptie datorii intretinere asociatie de locatari, nu proprietari Ramo Ramona Ramo Ramona Soacra mea locuieste intr-un imobil cu 6 apartamente unde nu exista asociatie de proprietari, ci doar de locatari, in ciuda faptului ca toti locatarii sunt si ... (vezi toată discuția)
Lipsa calitatii procesuale FeliciaVincze FeliciaVincze Buna ziua Am semnat un contract de vanzare pentru prietena mea plecata in strainatate, cu o procura speciala facuta la un notar public, eu nu am primit ... (vezi toată discuția)