avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare privind contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare privind contract

Buna seara,

Am si eu cateva nelamuriri privind contractele de munca individuale.

M-am angajat acum 5 luni la o firma cu un contract de munca pe o perioada nedeterminata, iar de curand am fost chemat sa am o perioada de training de 2 saptamani in afara tarii. In cazul in care sunt de acord sa accept aceasta perioada de training, pe langa o nesemnificativa marire de salar, sunt obligat sa-mi modific contractul pe o perioada determinata de 2 ani si cu o clauza de reziliere reprezentand suma necesara cheltuielilor de training. Este corect acest lucru dpdv legal ?

De asemenea, compania la care lucrez impune o tinuta de lucru specifica la birou, lucru care nu este specificat nicaieri, ci doar este atentionat verbal, insa primesc mustrari in cazul in care nu ma conformez. Iar, intrebarea mea este: legal, ar trebui sa existe un spor in cazul in care mi se cere sa vin imbracat intr-o anumita tinuta la servici, sau sa mi se ofere tinuta (?) sau ... in cazul in care nu este o regula scrisa, sa nu patesc nimic ?

Nu cred ca mai are sens sa intreb de ce alte sporuri ar mai fi legale sau nu, insa intr-un domeniu in care stai 8 ore pe zi in fata unui calculator (cu 1 ora pauza) si lucrezi numai cu clienti la telefon, trebuie sa fiu imbracat intr-o tinuta care nu are nici o legatura cu tipul de job practicat samd, consider ca s-ar putea sa mai fie multe alte.

Astept cu nerabdare opiniile / raspunsurile voastre ...

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters21173 , utilizator 12:04, 8 Ianuarie 2008
Din punctul meu de vedere:

1. Nimeni nu va poate obliga sa va schimbati contractul individual de munca daca nu doriti acest lucru; contractul este - prin esenta - un act care exprima VOINTA PARTILOR (a tuturor partilor!)

2. Nu cred ca este clauza de reziliere cea referitoare la suma cheltuielilor de training. Probabil se refera la situatia in care d-vs, ca angajat care ati beneficiat de formare profesionala, ati dori desfacerea contractului de munca inainte de perioada stabilita. Este legal ca, in anumite conditii, angajatul care a beneficiat de formare profesionala sa fie obligat: fie sa ramana la acelasi serviciu o perioada de timp, fie sa plateasca cheltuielile cu formarea sa profesionala - daca doreste sa plece; clauza trebuie citita cu atentie si bine înteleasa.

3. Nu se pot primi sanctiuni "oficiale" pentru lucruri care nu intra in reglementarile companiei (reglementari impuse prin legi sau prin regulament intern)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza profesionala vladislav05 vladislav05 Buna ziua, Sunt angajat la o companie cu capital german. Problema este ca pentru a-mi putea desfasura activitatea am fost trimis la compania mama, unde am ... (vezi toată discuția)
Training / clauza contractuala Bianca Radulescu Bianca Radulescu Buna ziua, Imi desfasor activitatea la o companie care are ca domeniu de activitate munca temporara. Avem un client care angajeaza personal pentru call ... (vezi toată discuția)
Intreruperea contractului de munca- obligativitatea angajatului de a plati perioada de training? GabrielaMZ GabrielaMZ Buna ziua, Adresez o intrebare la o situatie care m-a pus pe ganduri. Zilele trecute am primit o oferta de munca din partea unei firme mici (nu ... (vezi toată discuția)