Cetatea Slimnic.
[ link extern ]
Cetatea de la Slimnic este asezata la marginea fostului scaun al Sibiului, inainte de dealurile care-l desparteau de scaunul Mediasului
Mentionata in documente de la 1282 si 1309 comuna Slimnic adaposteste unul dintre obiectivele turistice cele mai importante din judetul Sibiu.
Cetatea taraneasca a fost construita anterior secolului al XV-lea. Biserica cetate a fost construita pe un deal din comuna Slimnic unde astazi se mai observa resturile unor fortificatii feudale. Se pare ca pe locul actualei cetati a existat o fortificatie cu dimensiuni mai reduse. Acesteia i-a apartinut si capela gotica din nordul cetatii, transformata apoi intr-un turn de aparare. In sec. al XIV-lea a fost construita, dar neterminata, bazilica in stil gotic, pe axa vest-est. In secolul urmator s-au facut lucrari de intarire.
Asediata de mai multe ori, cetatea a fost cucerita de Ioan Zapolya, in 1529 si de Moise Secuiul in 1602; a fost asediata de turci in 1658 si incendiata in 1706 de curutii lui Francis Rákóczi al II-lea. In secolul al XVIII-lea cetatea era parasita si paraginita.
Lucrari de reparatii si conservare s-au facut in 1959. Biserica gotica a fost compusa din nava, cor si absida. Nava initiala a fost boltita in plasa, in jurul anului 1500. Se mai pastreaza ferestrele si cele trei portaluri din nord, vest si sud. Se remarca doua pietre funerare din anii 1592 si 1633, executate artistic, altarul (1773) si amvonul (1750), ambele in stil baroc.