avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale retragere asociat......alt caz
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

retragere asociat......alt caz

cum se poate retrage un asociat dintr-o societate cu raspundere limitata ( cu 2 asociati si administratori) in conditiile in care:
- celalat asociat mai are o societate aflata in faliment in care este asociat unic;
- nu se poate aduce alt asociat in societate pt ca exita datorii si nici nu mai este activitate;
- asociatul care doreste retragerea nu vrea sa il dea in judecata pe celalalt ( solutie data de camera de comert)

daca mai este un subiect asemanator va rog sa ma indrumati nu am mult timp la dispozitie sa caut pe forum, am nevoie de un raspuns urgent.............si mai ales nu ma trimiteti la legea 31/1990. :) multumesc!
Cel mai recent răspuns: elyna , utilizator 12:41, 19 Ianuarie 2008
Imi pare rau dar raspunsul se afla in legea 31. respectiv Art. 226. - (1) Asociatul în societatea în nume colectiv, în comandită simplă sau în societatea cu răspundere limitată se poate retrage din societate:
a) în cazurile prevăzute în actul constitutiv;
b) cu acordul tuturor celorlalţi asociaţi;
c) în lipsa unor prevederi în actul constitutiv sau când nu se realizează acordul unanim asociatul se poate retrage pentru motive temeinice, în baza unei hotărâri a tribunalului, supusă numai recursului, în termen de 15 zile de la comunicare.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), instanţa judecătorească va dispune, prin aceeaşi hotărâre, şi cu privire la structura participării la capitalul social a celorlalţi asociaţi.
(3) Drepturile asociatului retras, cuvenite pentru părţile sale sociale, se stabilesc prin acordul asociaţilor ori de un expert desemnat de aceştia sau, în caz de neînţelegere, de tribunal.

O alta eventuala solutie ar fi fost dizolvarea societatii la expirarea duratei acesteia daca actul constitutiv ar fi prevazut o durata. Dar cum majoritatea se infiinteaza pe durata nedeterminata s-ar putea sa nu fie cazul.

......... nedeterminata.
multumesc!

asociatul care vrea sa se retraga este asociat decat cu numele..........adica nu isi doreste nici un drept si nici o obligatie............nu are nici un amestec in conducerea firmei.
daca pastreaza decat o parte sociala ( nu stiu cat este cel mai mic aport la capitalul social) si renunta si la functia de administrator ce raspundere are in viitor?......ma refer la eventuale datorii, la faliment....si alte probleme.
intreb toate astea pt ca persoana care vrea sa se retraga isi infiinteaza o alta firma unde este asociat unic si nu isi doreste extinderea problemelor asupra acesteia.
Daca nu este administrator la firma cu probleme si nu leaga cu nimic firma noua de patrimoniul firmei vechi nu exista nici o problema.
multumesc pt. raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul unor asociati de a inchide firma fara acordul tututror asociatilor mariamem mariamem Buna ziua. Problema mea consta in faptul ca sunt asociata intr-o firma de tip jocuri de noroc si pariuri, firma cu durata de activitate nelimitata, si ... (vezi toată discuția)
Iesire din societate asociat, lichidare valersucala valersucala Care sunt demersurile legale de iesire a unui asociat dintr-o societate srl in care detine 50%, in care este si administrator. Asociatul poate cere lichidarea ... (vezi toată discuția)
Cum ies dintr-o societate comerciala daca asociatul meu nu vrea? cioceanu mona cioceanu mona am o societate comerciala cu raspundere limitata. cu 2 asociati cu drepturi depline si amandoi administratori. si cu procent de 50% -50%. cum pot face sa ies ... (vezi toată discuția)