avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 333 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drepturi in urma concubinajului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drepturi in urma concubinajului

Buna seara ,am si eu o problema si sper ca,ma puteti ajuta .in urma unei relatii de concubinaj am trait in casa parinteasca a prietenului timp mai mult de 10ani cu un copil din alta casatorie care lam crescut inpreuna.dupa decesul parintilor lui sa facut sucesiunea la care prietenul meu din alte motive a semnat pentru sora lui si urmand sa facem actele cand avem noi bani si pe parcursul anilor am bagat gaze.apoi prietenul sa inbolnavit. din probleme finaciare eu am plecat in strainatate, trimitindui lunar bani pentru a baga apa in casa canal si acoperis plus alte renovari prin curte .apoi el decedat in urma unui infact si eu am suportat celtueli. intrebarea mea este am eu vreo sansa sa recuperez ceva ca din pacate nu am nici un act la mana ca din bani trimis de mine sa facut acolo ceva doar martori vecinii de pe strada si la plecarea mea inapoi in strainatate dupa mormantare sora a schimbat numele la toate contractele care erau pe numele lui fara sa ma anute sau sami zica avand in vedere ca in casa sunt lucrurile mele .ce pot face?? va rog sa ma ajutati si va multumesc !
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 00:04, 10 Octombrie 2010
Banuiesc ca aveti insa chitantele cu care ati trimis banii in tara.Sigur ca puteti recupera contravaloarea investitiilor deoarece sora defunctului a fost de acord cu toate lucrarile facute.Luati legatura cu un avocat ,deorece speta nu este simpla,presupune un proces civil in cadrul caruia probele care trebuie administrate sunt complexe.
Cu parere de rau,in situatia mentionata ,nu aveti drepturi legale
Eventual ,daca detineti probe temeinice,martori care sa confirme participarea dvs financiara ca si calitatea de proprietar asupra bunurilor detinute in casa,puteti promova actiune in instanta
Trebuie te adreseze la un avocat specializat in drepturi european si civil si administrativ. Decat eu stiu sunt cazuri in care tribunal european a admis recursuri impotriva statele membri care nu da dretpuri in anumite conditiile inclusiv la asigurare social (pensia) si asa mai departe. Evident ca ai un drept la recuperare bani de la indiviziunea de fapt sau asociere care ai avut cu fostul sotiului. Dar sunt mai multe drepturi, care poti sa scos la izveala. Zece ani sunt multi. Sora fostul sotiului cel putin are obligatia sa te dai inapoi ceea ce ai investit in casa, chiar aplicand principii generale ale dreptului, intre ele, ca nimeni poate se imbogatesc indreptat. Suces!.
Categoric, sumele de bani investite dau nastere unui drept de creanta, supus , si acesta, termenului general de prescriptie de trei ani( decretul 167/1958) , care curge de la nasterea acestuia .

Notificarea , respectiv cererea de chemare in judeceta , intrerup cursul acesteia.
Neexercitarea unei actiuni, in tot acest interval de timp , conduce la respingerea cererii de chemare in judecata ca fiind prescrisa, fiind stins dreptul material la actiune.

Nu sunt de acord cu doamna care a spus ca nu aveti nici un drept ,aveti cu siguranta este vorba de drepturile constructorului de buna credinta pe terenul altuia ,reglementat de codul nostru civil.Aveti dreptul sa fiti despagubita pentru c/valoarea investitiei (,materiale si manopera).Dar sa vedem si din punct de vedere temporal cum s-au derulat evenimentele,pentru ca actiunile civile se formuleaza si ele intr-un anume termen .

Alte discuții în legătură

Divort/partaj ioana_ro75 ioana_ro75 As avea inca o rugaminte la cei ce pot sa ma ajute cu niste sfaturi. Sora mea a fost casatorita si a adus pe lume 4 copii superbi. Acum mai multi ani eu i-am ... (vezi toată discuția)
Recuperare bunuri daruite inaintea si in timpul casniciei drmon drmon buna ziua. revin si eu pe acest site cu o intrebare. sunt in divort dar o sa se termine in curand. casa in care eu si sotul am locuit nu e proprietatea noastra ... (vezi toată discuția)
Rugaminte andreea_pesamosca andreea_pesamosca Buna ziua, Am urmatoarea problema: am locuit impreuna cu fostul meu prieten timp de 4 ani. In aceasta perioada am cumparat in rate mai multe bunuri, unele din ... (vezi toată discuția)