Buna ziua,
Am urmatoarea problema: am locuit impreuna cu fostul meu prieten timp de 4 ani. In aceasta perioada am cumparat in rate mai multe bunuri, unele din acestea fiind pe numele meu (ca si ratele de alfel) pe facturi. Cand am plecat de la el nu am luat nimic pentru ca stabilisem s aplatim jumate-jumate. Bineinteles ca nu s-a intamplat asa si doressc sa stiu daca pot recupera bunurile care sunt pe numele meu.
Multumesc.
Da, dacă nu vă acordă 1/2 din contravaloarea acestora, de bună voie, angajaţi un avocat, faceţi-i o notificare iar apoi o acţiune în instanţă. Aveţi grijă că acţiunea trebuie introdusă în termen de 3 ani, fiind o acţiune în pretenţii este prescriptibilă după 3 ani...aşa că nu mai staţi pe gânduri şi acţionaţi! ;)
Inainte de a formula actiunea, faceti un inventar al bunurilor acumulate impreuna si stabiliti si valoarea acestora.
Va veti hotari daca solicitati instantei sa il oblige pe prietenul dvs. sa va dea bunurile sau contravaloarea in bani a acestora sau ambele variante, parte bunuri, parte bani.
Actiunea se timbreaza la valoare, aprox. 10% taxa de timbru.
A tuturor bunurilor cumpărate împreună şi la care aveţi pretenţii, pentru că dacă nu vă interesează, nu aveţi de ce să le mai introduceţi în inventar...
Nu contează că nu aveţi acte pentru toate, dacă puteţi dovedi modul de achiziţionare şi de plată al acestora în timpul concubinajului prin alte mijloace de probă (martori, interogatoriu, alte înscrisuri). ;)
Victima soacrei
elvira_badea
Buna ziua! Sunt disperata si ajutorul Dvs. ar fi foarte apreciat. Am locuit cu un prieten intr-o casa construita de noi pe pamintul sau, timp de 5 ani si ... (vezi toată discuția)