avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce sanse sunt pentru adoptarea unei initiative ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce sanse sunt pentru adoptarea unei initiative cetatenesti in consiliul local?

5% din cetatenii cu drept de vot au depus in consiliul local un proiect de hotarire prin procedura de initiativa cetateneasca, dar a fost respins,
motivul ; nu aproba primarul tot ce le trece cetatenilor prin cap,
cetatenii solicitau infiintarea unui centru de reumatologie si fizioterapie pe linga spitalul din oras.
proiectul a fost respins
9 voturi pentru- 9 impotriva
eu am sfatuit initiatorii proiectului sa actioneze decizia in contencios adminitrativ.
Conform legii nr.215/2001, cetatenii pot depune proiecte, pot avea initiative
Ce sanse sunt pentru ca cerinta celor 2000 de cetateni care au semnat tabelele sa se implineasca ??
fonduri pentru intocmirea proiectului. a studiului de fezabilitate sunt, dar primarul nu accepta ideea cetatenilor, in consiliul local primarul are majoritatea consilierilor.
Cel mai recent răspuns: MARCEL MOLNAR , Consilier juridic 21:52, 29 Octombrie 2010
Inteleg ca sunt 19 consilieri din care unul a fost absent.
Precis este vorba de un consiliu local si nu de o asociatie de proprietari, unde votul presedintelui este decisiv?B-)

Unde este stipulat ca in cazul unui vot paritar (9:9) inseamna respingerea proiectului?

Poate asa ma lunimeaza si pe mine cineva, fapt pentru care ii spun, vb. lu' Arghezi: Multam!
va multumesc pentru raspuns
este vorba de consiliul local, unde sunt 19 consilieri, unul a lipsit,
deci au fost 18 voturi, din care: 9 pentru si 9 impotriva

daca se face actiune in instanta, contestatie a deciziei, in contenciosul administrativ exista sanse pentru cetateni ???
daca a fost un vot egal, 9 pentru , 9 impotriva atunci se repeta votul ??? se poate depune din nou proiectul de hotarire in sedinta consiliului local ???
pentru ca primarul a decis ca nu mai are rost si nu se va aproba cerinta a 2000 de cetateni
Darie Tudor a scris:

Inteleg ca sunt 19 consilieri din care unul a fost absent.
Precis este vorba de un consiliu local si nu de o asociatie de proprietari, unde votul presedintelui este decisiv?B-)

Unde este stipulat ca in cazul unui vot paritar (9:9) inseamna respingerea proiectului?

Poate asa ma lunimeaza si pe mine cineva, fapt pentru care ii spun, vb. lu' Arghezi: Multam!

Domnule Darie...ma dezamagiti: oare chiar sa va fi scapat articolul 45(1) din legea nr. 215/2001 care spune ca hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti??? (in afara de celelalte cvorumuri speciale, prevazute la alin 2 si 3 din acelasi articol)...ori, matematic, majoritate simpla de voturi din 18 prezenti este 10 si nu 9, oricum am socoti-o!!!

Ontopic: in procesul verbal al sedintei, trebuie sa fie trecut temeiul legal in baza caruia a fost respins proiectul de hotarare...daca considerati ca aceasta motivare nu este intemeiata, se poate ataca hotararea de respingere in contencios administrativ.
wawww... ce ma bucura!=D>
In sfarsit, am gasit si eu o doamna pe care am dezamagit-o:P

Numai ca nu am inteles cum! M-a trecut prin minte ca am...imbatranit, dar tot nu-mi dau seama de...dezamagire.
Urmare a unor considerente (cand eram presedinte de asociatie asa s-a procedat!!!), am pus si eu niste intrebari la care am asteptat raspuns.
Pentru mine acest forum este o sursa de documentare. Sigur ca nu iau de bun orisice raspuns. Il accept dupa ce il verific.
Desi urmaresc forumul cam de 2 ani si jumatate, am cont de vreo 5 luni, de cand am simtit nevoia sa mi-l fac pentru a pune unele intrebari deoarece eu nu pot sa stiu totul si, decat sa gresesc, mai bine intreb.

Acuma, chiar o sa te dezamagesc printr-o intrebare: ai auzit de institutia weitghting vote-ului? Pe romaneste inseamna vot ponderent

Ei, bine, poate ca da, dar pentru utilizatorii care nu stiu voi explica teremenul.
In vechiul Regulamnet al Adunarii Deputatilor, la art. 99 se prevedea ca, in caz de paritate de voturi (adica in cazul in care numarul de voturi "pentru" este egal cu numarul de voturi "contra"), votul adunarii este decisiv.

Acuma te rog sa compari Regulamentul Camerei Deputatilor, ca doar n-or fi domnii consilieri mai scoliti ca d-nii deputati.

In alin. (3) al art. 129 se prevede:
(3) Legile ordinare şi hotărârile luate în procesul legiferării se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, în condiţiile existenţei cvorumului legal.
, iar
Art. 130. - (1) În caz de paritate de voturi votul se repetă.

Re cu 2 intrebari:
1. Eu trebuie sa stiu totul?
2. Exista vreo asemenea persoana?

Ultima modificare: Vineri, 8 Octombrie 2010
Darie Tudor, utilizator
va multumesc stimate domn si stimata doamna pentru raspuns,
am inteles,
dar pentru ca rimarul nu vrea sa depuna din nou proiectul pe ordinea de zi a consiliului local , voi actiona in instanta, in contencios administrativ
consider ca cerinta a 2000 de cetateni trebuie luata in considerare, mai mult este necesar si oportun realizarea proiectului de investii ,
intrebarea este daca voi avea vreo sansa in instanta, sau poate interveni prefectura pentru reluarea votului si numai dupa aceea sa actionez in instanta,
primarul detine majoritatea consilierilor
numai bine va doresc
mult succes !!!

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Vot in ședință de consiliu local 1qPaul 1qPaul Buna ziua In ședința de analiza a Consiliului Local, unul dintre consilieri voteaza si impotriva unui proiect. dar votează că se si abtine. Se poate ... (vezi toată discuția)
Procedura de alegere viceprimar/presedinte si vicepresedinti consilii judetene ank82 ank82 Buna seara! Am o serie de intrebari si nu stiu cu care sa incep. In primul rand as vrea sa imi raspunde-ti cat se poate de repede la aceasta postare si va ... (vezi toată discuția)