avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Ce sanse sunt pentru adoptarea unei initiative ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Ce sanse sunt pentru adoptarea unei initiative cetatenesti in consiliul local?

5% din cetatenii cu drept de vot au depus in consiliul local un proiect de hotarire prin procedura de initiativa cetateneasca, dar a fost respins,
motivul ; nu aproba primarul tot ce le trece cetatenilor prin cap,
cetatenii solicitau infiintarea unui centru de reumatologie si fizioterapie pe linga spitalul din oras.
proiectul a fost respins
9 voturi pentru- 9 impotriva
eu am sfatuit initiatorii proiectului sa actioneze decizia in contencios adminitrativ.
Conform legii nr.215/2001, cetatenii pot depune proiecte, pot avea initiative
Ce sanse sunt pentru ca cerinta celor 2000 de cetateni care au semnat tabelele sa se implineasca ??
fonduri pentru intocmirea proiectului. a studiului de fezabilitate sunt, dar primarul nu accepta ideea cetatenilor, in consiliul local primarul are majoritatea consilierilor.
Cel mai recent răspuns: MARCEL MOLNAR , Consilier juridic 21:52, 29 Octombrie 2010
MOLNAR MARCEL a scris:

intrebarea este daca voi avea vreo sansa in instanta, sau poate interveni prefectura pentru reluarea votului si numai dupa aceea sa actionez in instanta,

nu, prefectura nu poate interveni, si daca proiectul de hotarare, pe care primarul este obligat sa-l introduca in proiectul ordinii de zi, va fi respins la vot.... parerea mea este ca va cam bateti cu morile de vant, la instanta....
ca sa castigati, ceea ce mie mi se pare imposibil, trebuie sa demonstrati ca acei consilieri se fac, prin votul lor, in mod voit nu sunt in acord cu interesele generale ale colectivitatii in care isi exercita mandatul.:)
mihaicalinescu2005 a scris:

MOLNAR MARCEL a scris:

intrebarea este daca voi avea vreo sansa in instanta, sau poate interveni prefectura pentru reluarea votului si numai dupa aceea sa actionez in instanta,

nu, prefectura nu poate interveni, si daca proiectul de hotarare, pe care primarul este obligat sa-l introduca in proiectul ordinii de zi, va fi respins la vot.... parerea mea este ca va cam bateti cu morile de vant, la instanta....
ca sa castigati, ceea ce mie mi se pare imposibil, trebuie sa demonstrati ca acei consilieri se fac, prin: votul lor, in mod voit nu sunt in acord cu interesele generale ale colectivitatii in care isi exercita mandatul.:)

Mihai!
Ma inereseaza si pe mine subiectul si vreau sa vad si punctul tau de vedere. Ce se intampla in caz de 9:9? Dar, pe bune, lasa macar acuma sa nu fii domnisor cu d-ra. Am fost intr-o situatie similara si i-am pus a voteze pana s-au saturat!
parerea mea este ca, in functie de importanta proiectului de hotarare, ai doua alternative:
1. se amana pentru o alta sedinta
2. ii pui sa voteze pana le curje sange din nas, luand ca pct. de reper, situatia prevazuta in o.g.35/2002 pentru alegerea viceprimarului.
3. si cel mai important, delimitati clar aceasta situatie, in prima sedinta, prin modificarea si completarea ROF-ul consiliului local. :)
va multumesc pentru incurajarare,

voi depune din nou proiectul,
trebuie sa fim perseverenti in aceasta perioada, altfel nu vom rezolva nimic,
#-o
va multumesc

am depus din nou proiectul si s-a aprobat

conteaza sa fi perseverent

va doresc mult succes

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare de consiliu local nelegala pedacipro pedacipro sunt consilier local intr-o comuna din judetul vaslui si as vrea sa va prezint o situatie mai speciala... in luna martie au fost adoptate o serie de hotarari ... (vezi toată discuția)
Vot in ședință de consiliu local 1qPaul 1qPaul Buna ziua In ședința de analiza a Consiliului Local, unul dintre consilieri voteaza si impotriva unui proiect. dar votează că se si abtine. Se poate ... (vezi toată discuția)
Procedura de alegere viceprimar/presedinte si vicepresedinti consilii judetene ank82 ank82 Buna seara! Am o serie de intrebari si nu stiu cu care sa incep. In primul rand as vrea sa imi raspunde-ti cat se poate de repede la aceasta postare si va ... (vezi toată discuția)