avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil minor

Buna ziua!
Am o intrebare pentru avocati: exista vreo posibilitate de a putea scoate copilul minor din tara, in vacanta, copil aflat in intretinerea mamei, fara sa fie obligatoriu acordul tatalui? :((
Tatal nu se intereseaza de copil decat o data la aprox 8-9 luni, dar plateste pensie alimentara, atat cat e ea stabilita de instanta.
Cel mai recent răspuns: ararin , utilizator 14:08, 8 Octombrie 2010
Eu nu's avocat, dar imi permit un raspus:

Nu este necesar acordul tatalui, daca este o hotarare de divort, iar copilul este in custodia mamei. Hotararea de incedeintare, legalizata si o copie dupa ea, este tot ceea ce aveti nevoie.

Acuma vreau sa vad si un raspuns de avocat!
Corect, recomand traducerea si legalizarea hotararii de incredintare a minorului intr-o limba de circulatie internationala pentru evitarea oricaror probleme.
Aici este raspunsul unui avocat: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.
Ultima modificare: Joi, 7 Octombrie 2010
Laura Ciobeica, moderator
daca va este incredintat prin hotarare judecatoreasca, puteti sa-l scoateti.
Atunci, aplicarea legii nu este uniforma.
De ce prietena mea a fost intoarsa de la granita cu copil cu tot, pe motiv ca nu are acordul tatalui. Copilul ii este incredintat prin hotarare judecatoreasca definitiva si avea asupra ei sentinta. X-(

Laura Ciobeica a scris:

Corect, recomand traducerea si legalizarea hotararii de incredintare a minorului intr-o limba de circulatie internationala pentru evitarea oricaror probleme.
Aici este raspunsul unui avocat: www.avocatnet.ro/content/for...
L.C.


Cu scuzele care se impun pentru "obraznicia" mea, dar nu sunt de acord cu raspunsul ... avocatului pentru ca mai trebuie indeplinite, tot prin hotararea instantei si alte conditii: decaderea din drepturile parintesti a tatalui.
In caz contrar se aplica prevederile art. 18. - alin (2) din Legea 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Deci, deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti. Orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca.

Altfel spus, pentru tot poporul, daca cresterea copilului a fost incredintata unuia dintre parinti, atat timp cat cel de-al doilea printe nu a fost decazut din drepturile parintesti, acesta trebuie sa isi exprime acordul ori de cate ori copilul trebuie sa paraseasca teritoriul frumasei si facinantei noastre patrii: Republica Romania.=D>

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala tata pt vacanta copil in canada ramonel80 ramonel80 Buna ziua! Am un copil de 11 ani, care imi e incredintat spre crestere si educare prin decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila (nu am fost ... (vezi toată discuția)
Ci la 14 ani. parinti divortati giordano giordano Buna seara! Un copil încredinţat mamei spre creştere şi educare prin hotarâre judecătorească. Din hotărâre rezulta ca tata nu este decăzut din ... (vezi toată discuția)
As dori sa iau copilul cu mine in strainatate.cum sa fac? stefania25 stefania25 Am trait cu un barbat timp de 6ani in concubinaj,din care sa nascut un copil.Iar el la recunoscut la nastere copilul poarta numele lui de familie.Dupa un an si ... (vezi toată discuția)