avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... as dori sa iau copilul cu mine in strainatate.Cum sa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

as dori sa iau copilul cu mine in strainatate.Cum sa fac?

Am trait cu un barbat timp de 6ani in concubinaj,din care sa nascut un copil.Iar el la recunoscut la nastere copilul poarta numele lui de familie.Dupa un an si 6 luni ne-am despartit:(.iar copilul lam luat cu mine.De atunci nu mai ma ajuta cu nimic la cresterea copilului.iar eu acum vreau sa plec in strainatate si sa iau baiatu cu mine.Asi vrea sa stiu ce pot sa fac ca fara semnatura lui nu pot sa ies din tara.Iar el nu imi va da niciodata procura.acum baiatu are 3 ani si 2 luni.
Astept un raspuns urgent sa stiu ce am de facut
Va multumesc,Cu stima si respect Nicoleta
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:01, 2 Februarie 2011
Formulati o actiune judecatoreasca de incredintare a minorului ,iar cand aceasta se va judeca si va fi definitiva,cu ea transcrisa,veti putea parasi tara impreuna cu copilul
Pentru a putea iesi din tara fara acordul tatalui minorului, este necesar sa formulati o actiune prin care sa solicitati incredintarea minorului si stabilirea pensiei de intretinere in favoarea acestuia ( optional pensie) si sa obtineti o hotarare definitiva si irevocabila in acest sens.
Astfel, veti putea iesi din tara impreuna cu minorul avand nevoie doar de hotararea de incredintare in original, legalizata si pasaport pentru minor.
r.gabi a scris:

... si va fi definitiva,cu ea transcrisa,veti putea parasi tara ...


Sunt tare curios la ce te-ai referit folosind termenul transcris.
Desi curioziatea strica la frumusete (dar ce mai conteaza!), sunt si eu curios si va intreb, de unde si pana unde (?!?) o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului exclude acordul celuilalt parinte?

Daca va referiti la alin. 2 al art. 18 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, este cam greu ca instanta sa decida trecerea fronierei, numai ca asa vrea mama.

Din punctul meu de vedere, atata timp cat un parinte nu este decazut din drepturi, consimtamantul acestuia este necesar la trecerea frontierei.
Ultima modificare: Marți, 1 Februarie 2011
Darie Tudor, utilizator
L 248/2005 art 30

c) minorului care este titular al unui document de călătorie individual ori, după caz, al unei cărţi de identitate şi călătoreşte în străinătate împreună cu unul dintre părinţi i se permite ieşirea în aceleaşi condiţii şi împreună cu acesta, fără a mai fi necesară declaraţia celuilalt părinte, numai dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă;

Alte discuții în legătură

Mai e sau nu mai este valabila legea 272/2004 ?!? marcela31 marcela31 Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi ... (vezi toată discuția)
Iesire din tara cu un minor euro3 euro3 Buna ziua Actuala mea sotie are un copil dintr-o casatorie anterioara si vrem sa iesim din tara cu minorul,tinind cont ca are o hotarire judecatoreasca de ... (vezi toată discuția)
Iesire minor in afara tarii gigelas gigelas Buna ziua, Dupa un divort cu 2 minori,instanta a dispus incredintarea copiilor la ambii parinti,cate unu la fiecare. Hotararea este definitiva si ... (vezi toată discuția)