Din ceea ce s-a discutat pe aici am inteles ca un minor poate iesi din tara cu parintele caruia i-a fost incredintat pe cale judecatoreasca fara a mai fi nevoie de acordul celuilalt parinte. De la Politia de Frontiera mi s-a confirmat ceea ce s-a mi s-a spus pe acest site de catre domnii avocati si consilieri jurudici. Totusi, legea 272/2004, art 18, al.2 zice: Deplasarea copiilor in tara si in strainatate se realizeaza cu instiintarea si cu acordul ambilor parinti; orice neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acestui acord se solutioneaza de catre instanta judecatoreasca
Care e, de fapt, adevarul? Pe 15 septembrie plec in vacanta in strainatate cu copilul minor, care mi-a fost incredintat legal, si as dori sa stiu exact daca mai am sau nu nevoie de acordul tatalui.
Multumesc!
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Politistii de frontiera permit iesirea din tara a minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau este titular al unui pasaport individual sau al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila.
Legea nr.272/2004 este inca in vigoare.
Asa cum vi s-a dat raspunsurile pe celelalte topicuri deschise nu este nevoie de acordul tatalui pentru iesirea din tara cu copilul atata vreme cat aveti o hotarare definitiva si irevocabila prin care vi s-a incredintat minorul.
Problema este alta in cazul in care doriti sa va stabiliti definitiv in afara tarii cu copilul.
Multumesc, domnule Elis, deocamdata ma preocupa doar problema vacantei, pe care copilul meu o asteapta de un an de zile (am amanat-o din cauza lipsei banilor, la acea vreme). Sunt agitata un pic intrucat nu vreau, sub nici o forma, sa fiu intoarsa de la aeroport din cauza ca nu am fost bine informata... sa-mi dezamagesc copilul e unul dintre ultimele lucruri pe care mi le doresc.
In alta ordine de idei, e treaba naibii si cu legile astea. 272/2004 zice clar ceva, dar totusi, desi nu e specificat nimic in legatura cu incredintarea copilului, politistii de frontiera permit, in baza unei alte legi, ordonante, hotarari ulterioare etc, probabil, sa iesi cu minorul din tara. Eu v-am citat acolo exact litera legii. Uffffffffffffff, ce greu e!!!!!!!!!!!!!! #-o:)
Cunosc prevederile ambelor legi mentionate in mesajele anterioare, insa politia de frontiera aplica prevederile Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate in aceste cazuri.
Ambele legi sunt in vigoare si se aplica. Parinti este un termen care defineste, legal, acei parinti care exercita impreuna drepturile copilului lor.
In cazul in care exista o hotarare de incredintare, parinte este cel caruia i s-a incredintat minorul.
Deci termenul parinti inseamna, dupa caz: ambii parinti, daca nu exista hotarare de incredintare; parintele caruia ii e incredintat copilul.
(Cu putine exceptii, cand e vorba de unele interese personale nepatrimoniale ale copilului incredintat, cum ar fi numele, supravegherea educatiei si alte drepturi care-i sunt conferite si celuilalt parinte care nu are minorul incredintat.)