avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1028 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... imputare pierdere apa rece / apa calda la cei care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

imputare pierdere apa rece / apa calda la cei care refuza sa dea citirea contoarelor

buna ziua,

va rog sa-mi spuneti si mie cum se procedeaza din punct de vedere legal in cazul celor care refuza sa dea citirea apometrelor de apa rece si respectiv calda

va multumesc
Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 20:04, 8 Octombrie 2010
Decizia se ia in comitetul executiv:
- sa plateasca toata pierderea de apa;
- sa plateasca pierderea dublu fata de ceilalti proprietari sau alta proportie;
- sa nu se penalizeze in niciun fel si sa li se puna un consum estimat in functie de media consumului pe scara / persoana si apoi cand aduc citirea sa li se recalculeze consumul real.
va multumesc pentru raspuns
am decis impartirea pierderilor in cadrul adunarii generale din 16.08.2010, si anume, celui care refuza sa dea citirea indexului de pe apometre sa i se impute toata pierderea de pe scara respectiva.
uniunea asociatiilor de proprietari imi spune ca exista norme care specifica faptul ca, in cazul refuzului de a da indexul de apa se imputa 5.1 MC de persoana la apa rece si 3.3 MC de persoana la apa calda
eu ce sa mai cred?
va multumesc
Daca ati luat hotararea in adunarea generala sa suporte toata pierderea cel care nu preda indexul lunar, aplicati aceasta hotarare. Dar era mai corect si legal ca membrii comitetului executiv sa elaboreze un sistem, un regulament referitor la diferentele de apa, la citirea apometrelor, verificarea consumului...si sa-l puna in aplicare.
Sau putea presedintele sa prezinte adunarii generale un asemenea regulament care devenea, prin vot, hotarare a adunarii generale.
In acest regulament se putea stabili o plaja de cateva zile lunar cand se citesc apometrele. Se putea stabili o cantitate de apa ce se trece pe numar de persoane in cazul cand nu se citeau apometrele :5 m.c., 7 m.c., 10 m.c. dar nu toata pierderea ce poate fi si 100 m.c intr-o luna.
Am postat pe forum modelul folosi de noi, folosit de mai bine de ani si fara mari suparari cu proprietarii:
www.avocatnet.ro/content/con...
Uniunea asociatiilor de proprietari v-a dat norma de consum pentru apartamentele necontorizate din blocurile contorizate la nivel de apartament. Acest consum este ireversibil si este consumul / persoana / luna in cazul acestui gen de apartamente.

Hotararea adunarii generale a dv. nu are legatura cu un consum necontorizat.

Consumul este pe o coloana a listei si acestui apartament i se pot pune 5,5 si 3,1, urmand ca atunci cand va declara consumul sa se regularizeze. Pe langa acest consum pe coloana de "pierderi de apa" i se adauga toata pierderea asa cum a hotarat adunarea generala.

Am o parere personala pe care dati-mi voie sa v-o spun. Proprietarii din blocul dv., atunci cand au hotarat acest lucru, trebuia sa aiba in vedere existenta unei cantitati de apa care se pierde in mod obiectiv si hotararea ar fi trebuit sa prevada ca toti proprietarii sa suporte macar un procent de 10% din factura de apa ca "pierderi", restul distribuindu-l ca "pedeapsa" celor care nu aduc citirea contoarelor sau nu o permit.

Ordinul nr. 343/2010 al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum:
Art. 26. - (1) Citirea se poate realiza şi numai de către proprietar, dar în aceeaşi zi în care se fac şi restul citirilor, caz în care reprezentantul asociaţiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul au obligaţia de a centraliza datele şi de a face verificări cel puţin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
(2) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri pentru apă caldă atunci când:
a) nu sunt montate repartitoare de costuri pentru apă caldă;
b) proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri pentru apă caldă;
c) se constată violarea sigiliilor chiar şi numai la unul dintre repartitoarele de costuri pentru apă caldă. Perioada considerată ca fiind fără repartitor este de la verificarea anterioară şi până la punerea în funcţiune a repartitorului, iar consumul pe această perioadă se recalculează pe cheltuiala proprietarului, luând în calcul un număr de unităţi de calcul stabilite conform prevederilor art. 28 alin. (3); (3,3 unitati de consum/persoana/luna pentru apa calda si 5,1 unitati de consum/persoana/luna pentru apa rece)
d) timp de 3 luni proprietarul nu permite citirea şi/sau verificarea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă; consumul pentru această perioadă se recalculează conform prevederilor lit. c), pe cheltuiala proprietarului; (3,3mc/persoana/luna pentru apa calda si 5,1 mc/persoana/luna pentru apa rece)
e) proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri pentru apă caldă în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori a căror erori de măsură depăşesc clasa de exactitate a repartitorului;
f) consumul de apă caldă este sub cantitatea zilnică/locuitor stabilită de Ministerul Sănătăţii pentru acoperirea necesarului fiziologic, igienei individuale şi preparării hranei.
Art. 27. - Dacă din motive întemeiate proprietarul apartamentului nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul în perioada stabilită pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apă caldă, se ia în considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmând ca regularizarea să se facă luna următoare sau la o dată stabilită de comitetul executiv al asociaţiei, în funcţie de situaţia concretă existentă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie cu privire la calculul intretinerii cristina l munteanu cristina l munteanu buna seara tuturor vreau sa mi se spuna care este cadrul legal cu privire la problemele enumerate mai jos: 1. in cazul apartamentelor care nu au ... (vezi toată discuția)
Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Apometre desigilitate cyan cyan Asociatia de proprietari poate impune sanctiuni prin hotarare a AG in cazul in care se constata la verificarea apometrelor faptul ca sigiliul este deteriorat ... (vezi toată discuția)