avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incadrare incorecta impozit pe venit/impozit pe profit ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incadrare incorecta impozit pe venit/impozit pe profit - EVAZIUNE?

Stimati juristi/avocati,

Am sa va prezint in cele ce urmeaza situatia in care ma aflu solicitand astfel cat mai multe opinii pertinente care sa ma ajute sa inteleg la ce ma pot astepta si ce anume trebuie sa fac.
Sunt asociat unic si administrator al unui SRL deschis in august 2003. La deschidere nu am bifat optiunea de impozit pe veniturile microintreprinderilor (si nici optiunea de impozit pe profit), pur si simplu nu am bifat nimic. Firma nu a fost si nici nu este platitoare de TVA, in anii de functionare 2003-2007 cifra de afaceri anuala nedepasind suma de 21000 RON. Am avut angajati pe firma 3 administratori, cate unul pentru 2003,2004,2005. Firma nu a avut niciodata mai mult de 1 angajat.
Avand angajati si intrunind conditiile de microintreprindere, incepand cu primul administrator pe care l-a avut firma, am platit si livrat la timp impozitul pe veniturile microintreprinderilor (3%). In 2007, firma nu a mai angajat personal si am decis sa trec la plata impozitului pe profit (16%). Deoarece am solicitat depunerea declaratiei 010, Fiscul a intreprins un control, care acum este in desfasurare. Din calculele mele are rezulta ca am de plata cam 12000-20000 RON (diferenta impozit profit, majorari, penalizari) pentru perioada 2003-2007. Deoarece e posibil sa fie gasite nereguli in contabilitate (inventariere aiurea, cheltuieli pentru achizitionarea unor obiecte care au mai putin de-a face cu obiectul de activitate a firmei - lentile contact de exemplu) probabil voi primi si o amenda, deoarece am ramas administrator din 2005 pana acum si am tinut singur contabilitatea. Intrebarile mele sunt: 1. Pot primi amenda ca administrator pentru neregulile din contabilitate mai vechi de 6 luni ? 2. Deoarece in casieria firmei au mai ramas doar 5000 RON, in cazul neplatii impozitului restant calculat de FISC, plus majorari/penalizari, pot fi incadrat la evaziune fiscala? 3. Oameni buni: pot face PUSCARIE conform legii evaziunii fiscale pentru ce am scris mai sus????

Trebuie sa completez cu urmatoarele aspecte: nu am primit pana la data controlului nici o notificare de la DGFP privind eroarea pe care am comis-o. M-am 'bagat' singur in gura lupului deoarece am cerut, in momentul cand nu mai indeplineam conditia de micro, trecerea la impozitul pe profit. Am consultat 2 avocati iar raspunsul lor a fost: "1.) Daca firma primeste o amenda sau nu poate rambursa cuantumul impozitului pe profit+penalizari+majorari atunci firma intra in executare silita si se declanseaza procedura lichidarii societatii. 2.) Asociatul raspunde numai in limita bunurilor din firma si a capitalului social subscris (imi vine greu sa cred ca statul va renunta la bani in favoarea mea) ! 3.) Administratorul poate fi amendat si daca nu isi plateste amenda se va incerca executarea silita a bunurilor acestuia (eu nu am nimic pe numele meu, idem sotia), urmand ca daca nu se recupereaza sumele datorate in 5 ani, acestea se prescriu (chiar asa??? pai daca ei baga penalizari si majorari si la amenda administratorului si trimit la fiecare 2 luni cate o notificare/somatie de plata - se mai prescrie?). Acum, eu sunt de buna credinta si am sa incerc sa platesc (20000 RON + amenda, daca nu trece de 10000 RON), dar daca ma trezesc cu amenda si pe firma si pe admin care depaseste sau se apropie de 90000 RON, ce fac? Plec din tara in SRI LANKA sau stau sa infund puscaria??? Cert este ca nu imi mai trebuie firma cata viata am sa am....

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 14:41, 21 Ianuarie 2009
in cazul prezentat exista mai multe aspecte de discutat
1. dupa ce se inregistreaza o societate la registrul com. in mod normal se depune la finante declaratia conform vectorului fiscal(adica platitoare de impozit pe venit sau pe profit, platitoare de tva sau nu) (si in plus nu trebuie facuta confuzia intre microintreprindere si societate platitoare de impozit pe venit pentru ca nu este acelasi lucru). acum este foarte important cum a fost facuta aceasta delarare.
2. trebuie controlat bilantul pe fiecare an de la constituire pana in prezent referitor la modul de acceptiune al acestuia de catre finante(daca a fost acceptat ca pentru o societate platitoare de impozit pe venit nu au cum sa vi se cumuleze datorii pentru impozit pe profit si cu atatmai putin penalitati sau amenzi pentru neplata)
3. nu stiu cine v-a sfatuit sa faci cerere pentru a deveni platitor de impozit pe profit, pentru ca in cazul in care societatea nu mai are angajati 90 de zile consecutive, trecerea se face automat de la platitor de impozit pe venit la platitor pe profit si nu mai aveati nici un control.
4. ar fi bine sa apelati la un specialist si sa evitati sa va autoreprezentati in fata organelor de control pentru ca aveti nevoie de cineva care sa le demonstreze celor de la finante realitatea faptic prin prezentarea unor documente justificative care sa duca la evitarea tuturor amenzilor de care va temeti dumneavoastra.
5. puscarie nu faceti sub nici o frma in nici un caz pentru ca u are cine sa depuna plangere penala impotriva dumneavoastra iar actiunea de recuperare a datoriilor este initiata doar de catredirectia de finante (in cazul dumneavoastra) care daca ajunge la concluzia ca aveti sa le dati bani in primul rand va blocheaza contul societatii si va redirectioneaza sumele care vor mai intra pe cont catre contul lor, mai apoi va vor da in judecata daca se considera de cuviina dar nu vor actiona in penal ci in civil, nefiind vorba de o infractiune.
6. impotriva admninistratorului societati se poate indrepta cineva doar in cazul in care se poate proba proasta gestiune a societatii(ceea ce e greu de probat), sau i cazul in care acesta isi insuseste banii societatii sau bunuri ale societatii pentru alte scopuri decat indeplinirea obiectului de activitate( si asta am inteles ca nu este cazul)
7. daca alegeti sa va reprezentati singur totusiin fata organelor de control contestati in instanta orice proces verbal va fac nu va aruncati sa le platiti nimic. rezutatul s-ar putea sa va uimeasca;); oricum si daca pierdeti platiti dar aveti mari sanse sa castigati si e pacat sa nu profitati de ocazia aceasta.
Trebuie sa raspund cu urmatoarele detalii:
1. Pe declaratia de inregistrare a firmei la Registrul comertului nu am bifat/optat nici ca platitor pe impozit pe venitul microintreprinderilor nici ca platitor pe impozit pe profit. Pur si simplu nu e bifata nici o optiune, desi ei trebuiau sa ma consilieze (se plateste automat consultanta juridica). Singura bifa si semnatura apare in dreptul campului Neplatitor TVA.
2. Finantele au acceptat in fiecare an bilantul , l-au vizat si acum probabil vor calcula penalitati. Nu e si vina lor? Mai ales ca la ei in calculator, asa cum s-au exprimat, nu figuram cu nici un fel de optiune (nici pe venit microintreprinderi si nici pe profit).
3. Nu m-a sfatuit nimeni. Am facut cererea din proprie initiativa deoarece nu mai indeplineam conditiile (nu mai am angajati pe firma de peste 18 luni).
4. Am apelat la un cabinet de avocatura. Acestia mi-au spus in mare parte ce ati spus si dumneavoastra, insa tot nu pot sa dorm noaptea cu gandul ca mi-se calculeaza penalitati si majorarii de 20.000 RON si poate imi dau si amenda... Asta in conditiile in care in 5 ani firma a avut o cifra de afaceri CUMULATA (deci nu profit de 750 milioane, iar profit cam 30.000 RON)...

Va multumesc pentru raspuns. Astept si alte opinii pe acest subiect si de ce nu? trimiteri la legislatie.

PS: Nu intentionez sa ma reprezint singur deoarece este peste poate: lucrez in Bucuresti si treaba se desfasoara in Galati...:">

Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2008
roland81, utilizator
nu conteaza ce cifra de aafaceri ati avut ptr ca impozitul pe venit nu se raporteaza la profit se plateste din totalul facturat. e posibil sa aveti intarzieri de plata la impozitul pe venit si la acel impozit sa vi se calculeze penalitati de intarziere.
Nu e evaziune fiscala dar ceva penalitati si amenzi s-ar putea sa primesti :((
Ok. Multumesc pentru raspunsuri. Trebuie sa mai precizez, daca nu am facut acest lucru deja, ca in firma mai exista doar 5000 RON . Pe numele meu nu am proprietati si/sau masini. Cum isi va recupera statul penalitatile si amenzile pe care mi le va aplica, deoarece in opinia mea, acestea vor depasi cu siguranta 10.000 RON ????

Tocmai aici devine interesant: nu cumva va incerca statul (Ministerul de Finante), in urma lichidarii societatii, sa isi recupereze prejudiciul de la mine (cu toata ca e vorba de SRL, deci ar trebui sa raspund in limita capitalului social de 200 RON)? Si daca nu isi recupereaza prejudiciul, pentru ca nu are de unde, nu cumva ma poate incadra la evaziune fiscala?

Oricum,daca se va ajunge acolo, intentionez sa imi cumpar/caut cetatenie intr-o tara bananiera decat sa fac puscarie pentru o greseala de doi lei (in fond, si finantele sunt vinovate, deoarece timp de 5 ani, nu s-au sesizat ca platesc un impozit incorect, desi la ei, nu apaream incadrat nici ca platitor de impozit pe venit si nici ca platitor de impozit pe profit !?!?!?).

Alte discuții în legătură

Constituie caz de evaziune fiscala? roland81 roland81 Stimati juristi/avocati, Am sa va prezint in cele ce urmeaza situatia in care ma aflu solicitand astfel cat mai multe opinii pertinente care sa ma ajute sa ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala!!! Ionutpp Ionutpp Buna ziua. Detin o firma de constructii de care nu am avut grija asa cum ar trebui. Din 2009 si pana in 2011 nu am mai inregistrat nici o factura, prejudiciul ... (vezi toată discuția)
Trecere de la micro la impozit pe profit ContSters73517 ContSters73517 o firma trece de la micro la impozit pe profit... de la 01.01.09. vreau sa stiu ce inregistrari se fac (pentru rezultat reportat (pierdere din 2008), in ... (vezi toată discuția)