avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Incadrare incorecta impozit pe venit/impozit pe profit ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Incadrare incorecta impozit pe venit/impozit pe profit - EVAZIUNE?

Stimati juristi/avocati,

Am sa va prezint in cele ce urmeaza situatia in care ma aflu solicitand astfel cat mai multe opinii pertinente care sa ma ajute sa inteleg la ce ma pot astepta si ce anume trebuie sa fac.
Sunt asociat unic si administrator al unui SRL deschis in august 2003. La deschidere nu am bifat optiunea de impozit pe veniturile microintreprinderilor (si nici optiunea de impozit pe profit), pur si simplu nu am bifat nimic. Firma nu a fost si nici nu este platitoare de TVA, in anii de functionare 2003-2007 cifra de afaceri anuala nedepasind suma de 21000 RON. Am avut angajati pe firma 3 administratori, cate unul pentru 2003,2004,2005. Firma nu a avut niciodata mai mult de 1 angajat.
Avand angajati si intrunind conditiile de microintreprindere, incepand cu primul administrator pe care l-a avut firma, am platit si livrat la timp impozitul pe veniturile microintreprinderilor (3%). In 2007, firma nu a mai angajat personal si am decis sa trec la plata impozitului pe profit (16%). Deoarece am solicitat depunerea declaratiei 010, Fiscul a intreprins un control, care acum este in desfasurare. Din calculele mele are rezulta ca am de plata cam 12000-20000 RON (diferenta impozit profit, majorari, penalizari) pentru perioada 2003-2007. Deoarece e posibil sa fie gasite nereguli in contabilitate (inventariere aiurea, cheltuieli pentru achizitionarea unor obiecte care au mai putin de-a face cu obiectul de activitate a firmei - lentile contact de exemplu) probabil voi primi si o amenda, deoarece am ramas administrator din 2005 pana acum si am tinut singur contabilitatea. Intrebarile mele sunt: 1. Pot primi amenda ca administrator pentru neregulile din contabilitate mai vechi de 6 luni ? 2. Deoarece in casieria firmei au mai ramas doar 5000 RON, in cazul neplatii impozitului restant calculat de FISC, plus majorari/penalizari, pot fi incadrat la evaziune fiscala? 3. Oameni buni: pot face PUSCARIE conform legii evaziunii fiscale pentru ce am scris mai sus????

Trebuie sa completez cu urmatoarele aspecte: nu am primit pana la data controlului nici o notificare de la DGFP privind eroarea pe care am comis-o. M-am 'bagat' singur in gura lupului deoarece am cerut, in momentul cand nu mai indeplineam conditia de micro, trecerea la impozitul pe profit. Am consultat 2 avocati iar raspunsul lor a fost: "1.) Daca firma primeste o amenda sau nu poate rambursa cuantumul impozitului pe profit+penalizari+majorari atunci firma intra in executare silita si se declanseaza procedura lichidarii societatii. 2.) Asociatul raspunde numai in limita bunurilor din firma si a capitalului social subscris (imi vine greu sa cred ca statul va renunta la bani in favoarea mea) ! 3.) Administratorul poate fi amendat si daca nu isi plateste amenda se va incerca executarea silita a bunurilor acestuia (eu nu am nimic pe numele meu, idem sotia), urmand ca daca nu se recupereaza sumele datorate in 5 ani, acestea se prescriu (chiar asa??? pai daca ei baga penalizari si majorari si la amenda administratorului si trimit la fiecare 2 luni cate o notificare/somatie de plata - se mai prescrie?). Acum, eu sunt de buna credinta si am sa incerc sa platesc (20000 RON + amenda, daca nu trece de 10000 RON), dar daca ma trezesc cu amenda si pe firma si pe admin care depaseste sau se apropie de 90000 RON, ce fac? Plec din tara in SRI LANKA sau stau sa infund puscaria??? Cert este ca nu imi mai trebuie firma cata viata am sa am....

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 14:41, 21 Ianuarie 2009
am inteles... dar nu se poate , nu stiu,... cere o diminuare a dobanzilor?
O diminuare a dobanzilor nu am auzit.Doar esalonari, dar pentru asta trebuiesc indeplinite anumite criterii si nu cred ca va incadrati

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituie caz de evaziune fiscala? roland81 roland81 Stimati juristi/avocati, Am sa va prezint in cele ce urmeaza situatia in care ma aflu solicitand astfel cat mai multe opinii pertinente care sa ma ajute sa ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala!!! Ionutpp Ionutpp Buna ziua. Detin o firma de constructii de care nu am avut grija asa cum ar trebui. Din 2009 si pana in 2011 nu am mai inregistrat nici o factura, prejudiciul ... (vezi toată discuția)
Trecere de la micro la impozit pe profit ContSters73517 ContSters73517 o firma trece de la micro la impozit pe profit... de la 01.01.09. vreau sa stiu ce inregistrari se fac (pentru rezultat reportat (pierdere din 2008), in ... (vezi toată discuția)