avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Ajutor-pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Ajutor-pensie alimentara

Am 18 ani sunt eleva in clasa a 12-a la liceu si doresc sa imi continui studiile.Parinti mei sunt divortati,locuiesc cu mama dar nu primesc nici un ban de la tatal meu care nu imi da nici un semn de viata.Mama nu vrea sa faca nimica pentru a imi capata drepturile de frica lui(mama e pensionata si are o pensie infima).Cand au facut divortul mama a primit drept de pensie alimentara pentru mine dar fiind prin 94 sumele nu mai sujnt valabile(era pensia cum ar venii 100 lei vechi din cate tin minte) ceva absurd .Cum pot sa fac rost de aceste drepturi la cine pot apela.Va rog din suflet cine poate sa imi zica si/sau sa ma sprijine,vreau sa imi primesc banii inapoi si pentru perioada in care am fost minora si din cate stiu tatal trebuie sa imi plateasca pensie alimentara atata timp cat urmez studii.Astept urgent un raspuns!
=D>Te felicit pentru initiativa. Sint si eu o mama divortata si ma lupt pentru a obtine drepturile fiului meu.
Te invat eu ce sa faci. Te duci la Judecatoria din localitatea in care domiciliezi, unde , la Registratura depui o cerere pentru re-evaluarea cuantumului pensiei alimentare. Atasezi la dosarul in care depui cererea o copie dupa certificatul tau de nastere si una dupa hotarirea de divort a parintilor definitiva si irevocabila. Arati in cerere faptul ca nivelul pensiei alimentare este mic, ca tatal tau domiciliaza acum la adresa.... si ca lucreaza la societatea cutare, iar tu doresti sa-ti continui studiile. Rogi onorata instanta ca, in baza art. 94 din Codul Familiei (in care se spune ca pentru un copil trebuie sa plateasca 1/4 din veniturile lui lunare), sa dispuna marirea cuantumului pensiei alimentare, iar in cazul in care nu ai primit in fiecare luna pensia alimentara si ai cum dovedi, daca nu cu acte, macar cu martori chestiunea asta, vei cere in textul aceleasi cereri adresata completului de judecata ca tatal sa-ti plateasca suma datorata - o calculezi - nr. de luni X valoarea pensiei stabilite de instanta la momentul divortului si poti cere reactualizarea sumei datorate. Cere expres ca pensia alimentara sa-i fie poprita tatalui tau din salariu de catre firma la care lucreaza.
Mult succes! Sa ma anunti ce ai facut. Sa ai rabdare ca un astfel de proces poate dura citeva luni si te vei trezi cu opozitie din partea tatalui, dar tu nu da inapoi. Te poti reprezenta singura si o poti chema pe mama ta ca martor la proces. :);)
Da, imi place raspunsul anterior... Frumos si plin de forta...;)

Dar: Tu poti cere asa cum a spus doamna sa-ti fie platita suma stabilita anterior de instanta, dar ea deja e prinsa intr-o hotarare judecatoreasca si nu vad logica, facem cate o hotarare pe aceeasi suma de cate ri vrem? Ca sa nu mai spun ca acel capat de cerere ar fi respins, e judecat o data.
Oricum, din pensia de pana la 18 ani, tu poti cere valoarea actualizata cu indicele inflatiei si dobanda legala a pensiei doar pe ultimii trei ani. In rest, e prescrisa... Adica poti sa ceri cat vrei, doar ca nu ai sanse sa obtii.
Parerea mea: pentru marirea pensiei te poti duce la un avocat sa-ti faca actiunea, o trimiti la instanta, nu ai taxa de timbru si, daca stii locul de munca al tatalui, nu ai nici de ce sa te prezinti. Acest tip de caz nu cere ca probe decat veniturile tatalui, acestea putendu-le obtine instanta. Deci: nu are rost mama sau altcineva ca martor.
Dureaza 2-3 termene, nu mult, depinde si de cat trage tatal de timp, dar cam in 3 luni e gata.
Pe langa actele enumerate de doamna mai sus mai ai nevoie de o adeverinta de la scoala, pe anul in curs, care sa ateste ca esti eleva la cursuri de zi.

Dupa finalizarea dosarului, atat cheltuielile de judecata cat si pensia anterioara o executi.
Personal, eu as renunta la pensia trecuta, ca nu-i mare lucru si nu face ata cat fata. Dar... fiecare cum vrea!
eu nu stiu de tatal meu absolut nimic(domiciliu,loc de munca).sunt din bucuresti(sector 3) unde anume e judecatoria ? ce cheltuieli se pot ivi?multumesc din suflet pentru ajutor!
Judecatoria este in zona domiciliului tatalui, caci la judecatoria de la domiciliul sau trebuie sa introduci actiunea.

Nu stiu daca in cazul asta te poti descurca singura. :( Trebuie sa introduci o actiune sa afli domiciliul tatalui, dar daca nu afli si unde lucreaza vei avea o pensie alimentara raportata la salariul minim pe economie, vreo suta de lei pe luna.
Bine, macar sunt in plus, asa e... si apoi poate sa apara tatal in instanta si sa spuna ca e angajat...
Iarta-ma AVLIL dar ... ai trimis omul cam departe...
Cererea pentru pensie se depune la instanta domiciliului reclamantului - adica la Judecatoria sector 3.
Problema e unde il citeaza pe tata daca nu stie de unde sa-l ia.
Ultima modificare: Vineri, 11 Ianuarie 2008
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara silviapopa68 silviapopa68 Am divortat acum 5 ani si copilul a ramas in intretinerea mea. Tatal plateste o pensie alimentara copilului de 60 ron. As vrea sa il actionez in judecata ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara indexata aurora_oprescu2009 aurora_oprescu2009 La un divort pronuntat in 2009, pensia alimentara pentru copilul rezultat din casatorie, a fost stabilita la 150 lei (tatal a declarat ca nu lucreaza). Aceasta ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara aimeee aimeee Buna ziua, Am o fata care in curand va implini 18 ani, peimeste pensie alimentara de la tatal ei, este eleva la liceu. Intrebarea mea este : pot depune ... (vezi toată discuția)