avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechimea in munca si pensionarea medicala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechimea in munca si pensionarea medicala

Perioada de pensionare medicala gradul II se adauga la vechime in munca sau nu ?
Cum se calculeaza ?
Vechimea in munca = 25 ani
Pensionarea medicala = 6 ani si 5 luni
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 08:29, 9 Octombrie 2010
La pensionare pentru limita de varsta perioada de pensionare pentru invaliditate este perioada de stagiu de cotizare, cu perioada integrala (25ani + 6 ani + 5 luni = 31 ani si 5 luni)
Nu se adauga la vechimea in munca.Legea 19/2000.Art.38(3)-persoanele prevazute la alin(1)beneficiaza de perioadele asimilate daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare in conditiile prezentei legi.Alin.(4)Perioadele asimilate prevazute la alin.(1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale prevazute de prezenta lege.Se excepteza de la prevederile alin.(4)........... perioadele in care a beneficiat de pensie de invaliditate.O zi buna.
Carp Mircea:
1. Faceti o confuzie: art.38 din Legea 19/2000 nu cuprinde si pensia de invaliditate ca perioada asimilata. Ea este perioada de cotizare.
2. Alin.(4) la care faceti referire vorbeste despre prestatiile de asigurare sociala (concediile medicale).
Scuze,este adevart ca am facut o confuzie si nu va observasem postarea,ca daca o observam eram mai circumspect,daca sa mai postez si eu sau nu.Asadar,ca si temei legal ma-ti lamurit(fara drept de apel,fara comentarii).Aceasta prevedere in schimb mi-a dat toata logica mea si rationamentul meu peste cap.Sa ma si explic:Pe timpul cat o persoana face armata,cat face cursurile universitare,statul nu-i da nimic si nici ea nu da nimic statului.La pensia de invaliditate,o persoana primeste de la stat o suma de bani lunar(ani de zile)care la implinirea varstei de pensionare intra si in calculul punctajului mediu anual(deci duble beneficii + stagiul potential).Asadar rationamentul meu ar conduce spre o pensie de invaliditate(mai mare sau mai mica asta este discutabil) pe tot restul vietii.A nu se crede ca eu am ceva cu cei oropsiti de soarta.Sper sa nu fi deranjat pe cineva,daca am facut-o imi cer sincer scuze.Eu mi-am expus un punct de vedere la care sincer nici nu astept raspuns.O seara buna tuturor.
1. Nu intotdeauna logica noastra este aceeasi cu cea a legiuitorului.
2. Fapt pentru care Legea 19/2000 precizeaza ca un pensionar de invaliditate care indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta poate opta pentru cea mai favorabila dintre cele doua pensii.
3. Si am vazut destule cazuri in care pensia de invaliditate era mai mare decat pensia pentru limita de varsta.

Alte discuții în legătură

Pensionare medicala ContSters96930 ContSters96930 Pensionarea medicala permanenta se mai considera vechime in munca,se mai adauga ceva la vechime cind te pensionezi la limita de virsta. (vezi toată discuția)
Pensionare sot corneliamanescu corneliamanescu Buna ziua. Sunt noua pe forum si doresc sa pu o intrebare referitoare la modul in care se poate pensiona sotul meu. Este nascut in anul 1951, septembrie. A ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate grad 2 catalina mera catalina mera Sunt nascuta pe 27.10.1955. Stagiul de cotizare realizat efectic e de 29 ani si 3 luni la care cred ca se adauga perioada necontributiva in care am urmat ... (vezi toată discuția)