avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ai vreun drept la apartament cand un parinte este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ai vreun drept la apartament cand un parinte este decedat?

Buna ziua, cand eram mic mama a murit iar noi ( pt ca mai am un frate) am ramas cu tata, dupa cativa ani s-a recasatorit cu o femeie care are si ea o fata din alta casatorie pe care nu a adoptat-o. Acum eu si fratele meu suntem casatoriti si am plecat amandoi de acasa, iar in apartamentul care locuiam (si care este cumparat de mama si tatal nostru ,inainte de a deceda mama) a ramas tatal cu acea femeie si fica ei. Ne-am gandit daca avem si noi dreptul la apartamentul respectiv si daca putem cere acest lucru cat tata traieste. Ne gandim ca este posibil sa fi trecut apartamentul pe numele ei sau prin vanzare-cumparare, ar avea dreptul sa faca acest lucru fara sa ne intrebe si pe noi? Astept un raspuns .Multumesc
Cel mai recent răspuns: Istvan Dalyay , Avocat 23:20, 5 Ianuarie 2011
Aveti dreptul , bineinteles. Aveti partea dvs. de mostenire de pe urma mamei si aveti dreptul de a mosteni si parte din cota tatalui. Nu ii poate vinde sotiei, intrucat vanzarea intre soti este interzisa prin lege .Ii poate insa face o donatie.
Orice act pe care l-ar incheia in detrimentul dvs. il veti putea taca, dupa decesul tatalui.
trebuie sa dezbateti succesiunea dupa mama voastra
Multumesc pentru raspuns, dar mai am o intrebare. Ar putea sa faca act de vanzare cumparare intre el si fata sotiei lui si daca da am putea ataca aceasta act?
nu, nu poate. dupa dezbaterea succesiunii cand se stabileste cota fiecaruia dintre voi, ii poate vinde cota lui.
Ma scuzati ca pun mai mult o intrebare (ma aflu intr-o situatie asemanatoare): nu s-a prescris dreptul de acceptare a mostenirii?

Alte discuții în legătură

Tatal poate vinde/ dona, cu clauza de habitatie viagera ,cota de 1/2 din imobil, de bun comun cu sotia decedata,fara dezbatere succesorala? mariapopescu mariapopescu In urma decesului mamei mele acum un an si 3 luni, tatal meu a ramas sa locuiasca in imobilul cumparat in timpul casniciei, impreuna cu fratele meu.Tatal ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare marinica71 marinica71 tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Succesiune anicel anicel Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema de succesiune: Parintii mei au locuit intr-un apartament de 4 camere pana acum cativa ani cand mama a ... (vezi toată discuția)