avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cand pot beneficia de pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cand pot beneficia de pensie?

Buna ziua,

Imi puteti spune ,va rog, la ce data se poate pensiona o persoana cu urmatoarea perioada de munca: 1.10.1979.15.02.2008. Din 1.10.1979-2001 a fost incadrata in grupa a doua de munca! Persoana respectiva este nascuta in 30.01.1958.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:29, 10 Octombrie 2010
potrivit Legii nr.19/2000 in vigoare la aceasta data, la 60 de ani, puteti obtine o pensie pentru limita de varsta.
ca sa obtineti reducerea varstei datorita faptului ca ati prestat o munca in grupa a doua de munca trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare, in cazul dvs.35 ani.
dupa calculele mele ati realizat pana acum 33 de ani, 7 luni si 14 zile.
daca realizat acesti 35 de ani puteti beneficia de o reducere a varstei standard de pensionare de 4 ani si 6 luni.(60 -4.5=55 ani si 6 luni)
Atentie insa!acum se discuta modificarea legii.
raspunsul meu a fost pentru o femeie, daca este vorba de un barbat, atunci se schimba datele problemei un pic.
pentru un barbat varsta standard este de 65 ani.
mimi.luc a scris:
potrivit Legii nr.19/2000 in vigoare la aceasta data, la 60 de ani, puteti obtine o pensie pentru limita de varsta. ca sa obtineti reducerea varstei datorita faptului ca ati prestat o munca in grupa a doua de munca trebuie sa realizati stagiul complet de cotizare, in cazul dvs.35 ani. (...) raspunsul meu a fost pentru o femeie (...)

Potrivit Legii nr. 19/2000, stagiul complet de cotizare in cazul doamnelor nascute dupa ianuarie 1955 este de 30 de ani.

@potoradrian
Daca datele sunt ale unei doamne, reveniti cu intrebarea dupa ce legea privind sistemul unitar de pensii va fi promulgata.

Daca discutam despre un barbat, datele sunt urmatoarele:
Stagiul de cotizare:
-28 de ani, 4 luni stagiu realizat;
-5 ani si 3 luni stagiu aferent perioadei lucrate in grupa II de munca.

Daca va realiza stagiul complet de cotizare de 35 de ani, va putea beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani. Pensie pentru limita de varsta poate solicita la 65 de ani. In conditiile realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani, va putea solicita pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 6 luni (varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani si 6 luni pentru perioada lucrata in grupa II de munca).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionari cafelute cafelute sunt nascut in februarie 1960, un stagiu de munca de 31ani si 2 luni din care 19 ani 6 luni si15 zile in grupa1-100% se poate iesi la pensie limita de ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? maryya02 maryya02 sunt nascut pe 15 ian. 1953 cu o vechime de 39 ani de munca dintre care 21 ani si 6 luni lucrati in grupa a doua'. as dori sa stiu cand pot iesi la pensie. va ... (vezi toată discuția)
Pensionarea vrinceanu mariana vrinceanu mariana Sunt barbat. nascut in lua august 1954.Am lucrat 11ani in grupa I ,14 ani in grupa II si 6 ani fara grupa. As dori sa aflu in ce an ma incadrez sa ies la ... (vezi toată discuția)