avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionarea
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionarea

Sunt barbat. nascut in lua august 1954.Am lucrat 11ani in grupa I ,14 ani in grupa II si 6 ani fara grupa. As dori sa aflu in ce an ma incadrez sa ies la pensie de drept sau anticipat. Am inteles ca lucrand in Grupa I si II se reduce varsta de pensionare.?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 07:55, 19 August 2009
Interventie moderator:
:offtopic:
Stimata Doamna,
Ati mai pus aceasta intrebare si pe alt topic, asteptati raspunsul!
Ati mai deschis azi un topic cu aceeasi intrebare si l-am sters.
Nu o sa va raspunda nimeni de doua ori la aceeasi intrebare!
Date generale: Un barbat nascut in 1954 poate beneficia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 65 ani; stagiul complet de cotizare este de 35 ani iar stagiul minim de 15 ani.

Stagiul de cotizare: Stagiului realizat de dvs. i se adauga 9 ani stagiu aferent activitatii desfasurate in grupe de munca, rezultand un stagiu de aproximativ 40 de ani care va fi avut in vedere la deschiderea drepturilor de pensie.
Conditia referitoare la stagiu o indepliniti, atat pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta cat si pentru a beneficia de pensie anticipata partiala.

Varsta standard de pensionare: Pentru activitatea desfasurata in grupe de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani si 6 luni.
1. De pensie pentru limita de varsta puteti beneficia cand veti implini 59 ani si 6 luni.
2. De pensie anticipata partiala puteti beneficia cand veti implini 60 de ani (presupun ca nu va mai intereseaza).
Atentie! Reducerile varstei standard de pensionare prevazute in Legea nr. 19/2000 nu se cumuleaza.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Ultima modificare: Miercuri, 19 August 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata samoila anca samoila anca as dori sa va intreb daca se poate in legatura cu tatal meu cand ar putea iesi la pensie daca in 27,09,1971 s-a angajat, are 6 ani gr II si 50% grupa I 18 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, am si eu o intrebare in cazul unei pers care a iesit la pensie in 1999 (pensie de invaliditate grad 2) ; are vechime in munca de 25 anisi este ... (vezi toată discuția)