avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

buna ziua,

am si eu o intrebare
in cazul unei pers care a iesit la pensie in 1999 (pensie de invaliditate grad 2) ; are vechime in munca de 25 anisi este nascut in 19 octombrie 1954.
poate trece la pensie anticipata?
va multumesc,
ESTE VB DE O DOAMNA
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2009
hukviorel2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:56, 20 Aprilie 2009
Probabil va referiti la un barbat si la pensie anticipata partiala. Pentru a beneficia de pensie anticipata, orice persoana trebuie sa fi depasit stagiul complet de cotizare cu 10 ani.

In general, pentru ca un barbat nascut in 1954 sa poata beneficia de pensie anticipata partiala trebuie sa fi realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, caz in care varsta standard de pensionare se reduce cu cel mult 5 ani, respectiv poate iesi la pensie la 60 de ani.

Daca a lucrat in grupe de munca sau in conditii speciale sau deosebite de munca, situatia in privinta stagiului de cotizare se schimba. Daca este cazul, reveniti cu date suplimentare.

Cu un stagiu de cotizare (vechime in munca) de 25 de ani nu poate beneficia de pensie anticipata partiala.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate partiale nu se iau in vedere perioadele in care asiguratul a beneficiat pensie de invaliditate.
Prin urmare, doamna poate beneficia de pensie pentru limita de varsta incepand cu Septembrie 2014, respectiv la implinirea varstei de 59 ani si 11 luni.
Ati editat mesajul dar doamna este tot "nascut", nu "nascuta". :)

Nu ati precizat nici daca a lucrat in grupa I sau II de munca.

Potrivit anexei 9 a Ordinului nr. 340/2001, o doamna nascuta in octombrie 1954 poate benefia de pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei standard de pensionare de 59 ani si 11 luni, cu conditia realizarii unui stagiu complet de cotizare de 29 ani si 10 luni.

Reveniti, va rog, cu amanunte in privinta conditiilor de munca.
La intocmirea dosarului de pensie anticipata partiala se depun toate actele ca pentru pensie de limita de varsta (deci si documentele care atesta daca a lucrat in grupele de munca I si a II-a de munca). Punctele de pensie se calculeaza de la inceput tinand cont si de munca depusa in perioadele de gr.I si a II-a de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionarea vrinceanu mariana vrinceanu mariana Sunt barbat. nascut in lua august 1954.Am lucrat 11ani in grupa I ,14 ani in grupa II si 6 ani fara grupa. As dori sa aflu in ce an ma incadrez sa ies la ... (vezi toată discuția)
Calculul varstei de pensionare cu reducere pentru grupa ii domnica_sb domnica_sb Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Cand pot sa ma pensionez? FlorinLaurentiu FlorinLaurentiu Sunt nascut in august 1954, am 33 ani stagiu de cotizare, stagiu militar cu termen redus, facultate 4 ani. Cind as putea sa ma pensionez anticipat ? (vezi toată discuția)