avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1286 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie de urmas

doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema cu care ma confrunt si la care as dori daca puteti sa ma ajutati :
-am un baiat in varsta de 30 ani cu handicap gradul 1 (oligrofenie gr.2) conform Certificatului de incadrare in grad de handicap emis in anul 2003 de comisia de expertiza a pers cu handicap
-din anul 1983 fiul meu se afla in evidenta Spitalului Jud. de Urgenta – Slatina sectia Psihiatrie cu maladia Langdon –Dawn
-in anul 2010 Judecatoria Slatina a pus sub interdictie pe fiul meu si am fost numita tutore al aceestuia
-in luna martie 2010 sotul meu a decedat si conform LG 19/2000 art.66 alin. C. am intocmit dosarul in vederea obtinerii pensiei de urmas ce i se cuvenea fiului meu
-in luna Mai 2010 C.N.P.A.S. –Olt prin Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca in urma analizarii dosarului depus cat si a fiului meu a emis Decizia asupra capacitatii de munca in care se mentiona faptul ca anul ivirii handicapului a fost 1980 , decizie cu care am intocmit un nou dosar pentru Casa Judeteana de Pensii –Olt si de unde am primit ulterior depunerii aceestuia pensia de urmas
-in luna septembrie 2010 am fost chemata la Cabinetul de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca unde am aflat ca in urma unor erori de procedura descoperite de un control de la Bucuresti trebuie sa refac din nou dosarul pt a obtine din nou alta decizie asupra capacitatii de munca de aceeasta data trebuind sa merg la Bucuresti la comisie
-va rog sa imi spuneti daca se poate face ceva in aceest caz sau trebuie sa ma conformez indicatiilor primite chiar daca ele nu au nici o logica –care este vina mea pentru neregulile gasite ? de ce sa fim din nou pusi pe drumuri pentru a dovedi ceva ce am dovedit odata ...se poate obtine ceva daca ma adresez instantei instantei de judecata ?
Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:24, 15 Februarie 2011
Este posibil sa fie vorba despre procedura de verificare a pensiilor care au legatura cu invaliditatea.
Eu cred ca e mai bine sa va prezentati, altfel e posibil sa va treziti cu pensia suspendata.
ANDCAT a scris:
-in luna Mai 2010 C.N.P.A.S. –Olt prin Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca in urma analizarii dosarului depus cat si a fiului meu a emis Decizia asupra capacitatii de munca in care se mentiona faptul ca anul ivirii handicapului a fost 1980 , decizie cu care am intocmit un nou dosar pentru Casa Judeteana de Pensii –Olt si de unde am primit ulterior depunerii aceestuia pensia de urmas

Presupun ca aceasta decizie atesta faptul ca invaliditatea fiului dvs. s-a ivit inainte de a implini 16 ani (n-ati scris data nasterii lui) si ea este emisa in baza art. 66, lit. c) din Legea nr. 19/2000.

In prezent sunt verificate toate dosarele aflate in evidenta comisiilor teritoriale de expertiza, potrivit art. 6 din Legea nr. 119/2010. Nu aveti motiv sa va adresati instantei, mai ales daca a fost vorba si de un control. Daca nu va duceti, cel mai probabil plata pensiei va inceta, nu se va suspenda.

Repet, potrivit art. 6 din Legea nr. 119/2010, in prezent sunt verificate toate dosarele aflate in evidenta comisiilor teritoriale de expertiza medicala.
Data nasterii baiatului meu este 24.05.1980, iar in decizia asupra capacitatii de munca emisa de Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca se mentioneaza faptul ca anul ivirii handicapului a fost 1980, fapt dovedit cu actele medicale .Despre art .art. 6 din Legea nr. 119/2010 nu am avut cunostinta si se pare ca aceest articol sta la baza chemarii la Bucuresti...parerea mea este ca in cazul fiului meu este absurd aceest lucru sa vin la Bucuresti pentru a demonstra ca fiul meu nu este sanatos ,ci are handicap....
Va multumesc pentru raspuns si pentru promptitudine este prima data cand va scriu si am ramas placut surprinsa de modul profesionist cu care m-ati tratat .
Da, inseamna ca decizia de pensie de urmas este emisa in baza art. 66, lit. c) din Legea nr. 19/2000. Este absurd, aveti dreptate, dar se verifica toate dosarele. Eu va doresc sa treceti cu bine de situatia aceasta.

Nu aveti pentru ce sa multumiti.
Multa sanatate baiatului dvs. :)
Va supun atentiei situatia mea si daca se poate sa ma lamuriti cu privire la aceeasta : sunt nascuta pe data de 11.01.1955 iar in 21.01.2010 am iesit la pensie anticipat partial am avut conform deciziei de pensionare primite -total stagiu de cotizare de 39 ani, 7 luni si 23 zile din care grupa II- 18 ani si 1 luna iar conditii normale 17 ani si 1 luna ,stagiu aferent gr. I si II – 4 ani si 6 luni si stagiu realizat peste stagiu complet 9 ani, 7 luni si 23 zile , numarul de luni pentru care s-a aplicat diminuarea fiind de 12 luni de unde a rezultat o diminuare de 0,60% din pensie procentul fiind de 0,5% luna de anticipare
Intrebarea mea este cand pot trece de la anticipat partial la partial si ce trebuie sa fac in aceest sens avand in vedere noua lege a pensiilor 263/2010, si daca se poate sa imi spuneti si cand conform noii legi a pensiilor voi iesi la pensia de drept.
Va multumesc !!!

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas; debit; incadrare in grad de invaliditate FYLY FYLY - In urma decesului sotului in luna martie anul 2010 meu am intocmit dosar pentru obtinerea pensiei de urmas pentru fiul meu care este persoana cu handicap ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata victoria zlatescu victoria zlatescu Am 34 ani vechime,54ani si 4 luni ,varsta,3 copii.As dorii sa stiu daca ma pot pensiona anticipat.Multumesc. (vezi toată discuția)
Stabilire recalculare pensii militare bramatur bramatur Buna ziua. Sunt pensionar militar. M-am pensionat in baza Decretului nr. 214/ 1977, care nu prevedea pensionarea anticipata si anticipata partial, iar ... (vezi toată discuția)