avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas; debit; incadrare in grad de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas; debit; incadrare in grad de invaliditate

- In urma decesului sotului in luna martie anul 2010 meu am intocmit dosar pentru obtinerea pensiei de urmas pentru fiul meu care este persoana cu handicap din nastere si care conform prevederilor Lg.19/2000 art.66 alin c beneficiaza de aceeasta pensie
-in data de 25.05.2010 a fost emisa de Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca din cadrul C.N.PA.S- Casa Judeteana de Pensii Olt
decizia de incadrare in gradul 2 de handicap si in care se mentioneaza faptul ca data aparitiei handicapului a fost data nasterii fiului meu ,ulterior dupa depunerea dosarului fiul meu a beneficiat de pensie de urmas conform Lg.19/2000 art.66 alin c
-in urma unor greseli la inregistrarea dosarelor facute de asistenta din cadrul Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca –Olt(greseli si nereguli depistate in urma unui control al I.N.E.M.R.C.M –Bucuresti ) am primit o noua decizie in data de 30.09.2010 prin care aceelasi Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca Olt considera ca fiul meu nu se incadreaza ca persoana cu handicap si incepand cu luna octombrie 2010 nu a mai primit pensia de urmas
-am contestat aceeasta decizie iar in data de 17.11.2010 am primit o noua decizie prin care fiul meu este incadrat la gradul 2 iar data iviri handicapului fiind data nasterii ,la fel ca in prima decizie cu care a primit pensia
-m-am deplasat la C.N.PA.S- Casa Judeteana de Pensii Olt pentru a depune noua decizie si pe langa refuzul celor de acolo de a primi decizia motivand ca cei de la Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca au obligatia sa le trimita respectiva decizie am fost informata ca pe lunile octombrie si noembrie fiul meu nu va primi pensia de urmas iar sumele incasate din luna martie 2010 si pana in luna septembrie 2010 cand a fost sistata plata pensiei trebuiesc recuperate de catre C.N.PA.S- Casa Judeteana de Pensii Olt procedandu-se la oprirea a 1/3 din pensia ce urmeaza sa o primeasca incepand cu luna decembrie anul aceesta sau existand si posibilitatea ca C.N.PA.S- Casa Judeteana de Pensii Olt sa recupereze aceeste sume de bani de la asistenta din cadrul Cabinetul de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca-Olt care a facut greselile dar care a plecat in urma neregulilor constatate sau sa recuperez eu banii in instanta de la fosta asistenta a Cabinetului de Expertiza Medicala –Olt
- Va rog sa imi spuneti daca este posibil sa opreasca aceeste sume de bani din pensia fiului meu ?
- Pe lunile Octombrie si Noembrie perioada in care nu a primit pensie fiul meu este indreptatit sa primeasca pensie de urmas?
- Ce trebuie sa fac pentru a primi fiul meu pensia de urmas in urma noii decizii primite acum ?
- Ce demersuri trebuie sa fac pentru a nu i se opri din pensie acele sume si pentru a primi pensia si pe lunile Octombrie si Noembrie daca este legal aceest lucru si daca trebuie sa ma adresez instantei pentru a chema in judecata pe asistenta care a fost gasita vinovata pentru neregulile gasite in cadrul Cabinetului de Expertiza Medicala –Olt greseli si nereguli in urma carora a trebuit sa pierd din nou timp si bani pentru a reface acel dosar de pensie de urmas pentru a trece din nou prin comisia de expertiza iar cand am dovedit ca fiul meu este persoana cu handicap si trebuie sa beneficieze de aceest drept legal constat ca tot el este bun de plata .

Va multumesc !!!
Cel mai recent răspuns: FYLY , utilizator 08:59, 24 Decembrie 2010
Eu inteleg din mesaj ca fiul dvs. a fost depensionat, fiind emisa in acest sens decizia din 30.09.2010. In luna octombrie si pana la data incadrarii din nou in gradul II (care poate sa fie o alta data decat cea de 17.11.2010, data cand vi s-a comunicat decizia comisiei de expertiza medicala), fiul dvs. nu avea dreptul sa beneficieze de pensie intrucat nu avea calitatea de pensionar.

In schimb, pentru perioada mai - septembrie 2010 nu inteleg care ar fi motivul legal al retinerii drepturilor de pensie (1/3 din ceea ce va primi de-acum inainte). Daca cei de la pensii vor pune poprire pe pensia fiului dvs., trebuie sa o faca in baza unei decizii de debit, decizie care trebuie sa va fie comunicata si pe care puteti sa o contestati in instanta in termen de 45 de zile de la comunicare.

Dvs. nu trebuie sa contestati decat decizia de debit, si, in opinia mea, o veti face cu succes. Impotriva asistentei medicale care a gestionat gresit documentele medicale este obligata sa ia masuri conducerea casei de pensii, nu dvs., potrivit art. 89 din Legea nr. 19/2000.
Art. 89. - (1) În situaţia în care se constată erori în stabilirea şi în plata drepturilor de pensie, se vor opera revizuirile şi modificările legale, atrăgând, după caz, răspunderea celor vinovaţi.

In privinta depunerii deciziei emise de comisia de expertiza medicala, informati-i pe cei de la pensii ca a aparut Ordinul nr. 1418/2010 pentru aprobarea Procedurii de incadrare in grade de invaliditate in vederea inscrierii la pensia de invaliditate, act normativ potrivit caruia decizia se inmaneaza beneficiarului, cu obligatia de a-l depune la casa de pensii.
Art. 7. — (1) Medicul expert al asigurarilor sociale de la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca, dupa examinarea bolnavului si analizarea dosarului medical, redacteaza concluziile expertizei, pe care le inscrie in raportul de expertiza medicala.
(2) Dupa stabilirea concluziilor expertizei, medicul expert al asigurarilor sociale se pronunta asupra invaliditatii printr-o decizie medicala asupra capacitatii de munca, care se intocmeste in 3 sau, dupa caz, 4 ori 5 exemplare.
(3) Un exemplar al deciziei medicale asupra capacitatii de munca ramane la dosarul medical, care se pastreaza in evidenta cabinetului de expertiza medicala a capacitatii de munca. Celelalte exemplare se inmaneaza persoanei expertizate, sub semnatura, cu obligatia ca aceasta sa le depuna, dupa caz, la casa teritoriala de pensii, la angajator (daca este asigurat), la inspectoratul teritorial de munca (in cazul accidentului de munca) sau la directia de sanatate publica (in cazul bolii profesionale). Un exemplar ramane in posesia persoanei expertizate.

Mai sus am postat art. 7 din Ordinul nr. 1418/2010, mai jos puteti citi intreg actul normativ.
www.avocatnet.ro/content/art...
Va multumesc pentru raspunsul dumneavoastra care mi-a fost de mare ajutor, reusind sa depun noua decizie a fiului meu dupa indelungi discutii cu cei de la Casa judeteana de Pensii. Mi-au dat si cele doua formulare sa le completez unul in care declar faptul ca fiul meu nu mai beneficiaza de alte pensii si celalalt formular fiind cererea de acordare a pensiei de urmas, formulare pe care le mai completasem odata la intocmirea dosarului cand a primit pensia de urmas si care probabil sunt la dosarul lui de pensie dar functionarii mi-au spus ca ei il considera caz nou de pensionare si trebuie sa completez respectivele formulare, sper ca totul sa se termine aici si sa nu mai am atatea piedici in a primi un drept legal .
Dupa cum ma asteptam am primit decizia de debit
Decizie prin care avand in vedere :
-referatul din care rezulta ca fiul meu conform deciziei primite in noembrie nu se mai incadreaza in grad de invaliditate si prin care s-a anulat prima decizie in baza careia a primit pensia de urmas
-prevederile art. 89 din Lg/19/2000
-dispozitiile art.187 si art.91 din Lg 19/2000
Decide
-se constituie debit sumele de bani incasate in perioada lunilor aprilie-septembrie
Impreuna cu aceeasta decizie am primit si decizia prin care se admite cererea de pensionare a fiului meu in baza deciziei emisa de Cabinetul de Expertiza Medicala si pe care am reusit sa o depun la sediul Casei Judetene de Pensii
-Va rog sa ma ajutati si sa imi spuneti cam ce ar trebui sa cuprinda contestatia pe care trebuie sa o depun la tribunal si daca din experianta dumneavoastra considerati ca ar trebui sa imi pun un avocat sau ma pot reprezenta singura (avand in vedere dupa parerea mea ca este vizibila nedreptatea facuta)
Va multumesc !!!
adrianmarin a scris:
Buna ziua!
Nu exista un model standard de contestare asupra deciziilor Casei de Pensii.
Va trebui sa formulati contestatia in care trebuie sa mentionati toata situatia de fapt si desigur nelegalitatea dispozitiilor deciziei.
Un model de contestare ce poate fi adaptat la situatia dvs. poate fi cel de contestatre a unui proces verbal aflat pe site-ul [ link extern ] ...
Dupa completarea contestatiei, va trebui sa o depuneti in termen la instanta competenta .
Bafta !

FYLY a scris:
Odata cu depunerea contestatiei pot depune si actele la care fac referire in sustinerea ei sau aceestea trebuiesc depuse dupa stabilirea termenului de judecata? . La depunerea contestatiei trebuie platita taxa de timbru judiciar?
Multumesc!!!

Interventie moderator Va rog sa nu mai postati acelasi mesaj in mai multe forumuri, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare. Multumesc!

In legatura cu ultimele intrebari Potrivit art. 159 din Legea nr. 19/2000, contestatia este scutita de plata taxei de timbru si, pe cale de consecinta, de plata timbrului judiciar. Anexati contestatiei toate inscrisurile de care intelegeti sa va folositi in sustinerea acesteia.

Ultima modificare: Joi, 9 Decembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
In prag de sarbatori doresc intregii echipe Avocatnet.ro un Craciun Fericit alaturi de cei dragi si anul ce sta sa vina sa va aduca multa sanatate si cat mai multe realizari si impliniri, La Multi ani !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ANDCAT ANDCAT doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema cu care ma confrunt si la care as dori daca puteti sa ma ajutati : -am un baiat in varsta de 30 ani cu ... (vezi toată discuția)
Contestare expertiză medicală popapaula86 popapaula86 Buna ziua. Se poate contesta o expertiza medicala a capacitatii de munca? Metionez ca am fost la expertiza in urma unui accident de munca pentru pierderea ... (vezi toată discuția)
Pensionare un salariat aduce decizia de pensionare pentru invaliditate gr.III pe data de 26.10, decizia fiind emisa pe 25.10. totodata aduce si concedii medicale pana la ... (vezi toată discuția)