Se poate ca in acelasi timp sa inaintez atat sesizare catre ITM cat si actiune in instanta ( deci pe 2 fronturi ) pentru neplata ultimelor drepturi banesti ( salar + zile concediu de odihna neefectuat ) cat si pentru refuzul de a mi se incheia contractul de munca ?
Da, se poate exercitare concomitent ambele variante. Pana la astabilirea primului termen de judecata, veti primi si raspunsul ITM-ului , astfel incat va puteti ajuta de acesta in instanta.
Va prezint o situatie, dupa care urmeaza si intrebarea:
Am incheiat perioada de preaviz in urma demisiei pe data de 15 Septembrie 2010.
Nu mi s-a platit salariul pe August si Septembrie ( trebuia pe data de 12 ale lunii).
Am sesizat ITM-ul pe data de 30 Septembrie 2010 ..mi s-a spus ca ei nu pot obliga angajatorul pentru plata salariilor, as putea sa ii dau in judecata pentru a mai avea sanse.
Intrebare : Este posibil ca ITM-ul sa nu aiba nici o putere sa ii oblige pentru plata salariului ? Daca ii dau in judecata , mi se ofera un avocat din oficiu ? Dureaza mult formalitatile ? (am serviciu si timp limitat).
1. Intr-adevar, ITM-ul nu poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante , el doar constata aceasta situatie de fapt.
Singura autoritate in stat care poate obliga este instanta de judecata.
2. In litigiile de munca nu se acorda avocat din oficiu, insa daca indepliniti conditiile prevazute de lege , puteti beneficia de un ajutor judiciar gratuit. Art. 8 din OUG nr.51/2008 prevede :
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
4. Promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a fi obligat la plata salariilor restante. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.
Salarii neplatite
aliceee
Buna ziua. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea: Pana de curand (22.06.2012) am lucrat la o firma de pariuri sportive care se pare ca a uitat ca ... (vezi toată discuția)
Patroni hoti
mihaela_d_a
Acum 3 luni m-am angajat la o firma, societatea isi incepuse activitatea de putin timp din decembrie 2012. Fiind angajata pe postul de secretara am vazut ca ... (vezi toată discuția)