avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patroni hoti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patroni hoti

Acum 3 luni m-am angajat la o firma, societatea isi incepuse activitatea de putin timp din decembrie 2012. Fiind angajata pe postul de secretara am vazut ca din decembrie si pana in iunie cand m-am angajat eu ei isi schimbasera de 2 ori toti angajatii, aveau 9 contracte de munca incheiate, oamenii plecau pentru ca nu li se platea salariul. Patronul asa proceda, ii angaja legal si ii muncea pana oamenii nu mai suportau si plecau singuri daca nu erau platiti. Uni au sesizat ITM-ul, au venit de 3 ori in control. Acum ce credeti... am urmat eu, am de recuperat banii inca din luna august. Ce pot sa fac? Nu pot sa-l dau in judecata pentru ca nu am bani de avocat dar vreau cumva sa-l opresc. Va rog dati-mi un sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 12 Octombrie 2013
Neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Se pare ca ITM-ul nu vrea sa faca nimic (spaga, pila...) sau nu poate daca a venit de 2 ori si individul asta isi continua inselaciunile fara probleme. El lucreaza legal, adica plateste contracte de munca dar nu plateste salariile. Daca omul nu are contract de munca angajatorul primeste amenda dar daca nu e platit.... nu intereseaza pe nimeni. Asa e?
Sesizati aceste aspecte si forurilor superioare ITM-ului, Inspectia Muncii , Ministerul Muncii.
Intr-adevar, aceste institutii nu-l pot obliga pe angajtor la plata , dar il pot sanctiona conform prevederilor legale in materie.
Inspectia Muncii sau Ministerul Muncii nu il pot opri? El angajeaza oameni cu forme legale dar nu le plateste salariile atunci oamenii sunt nevoiti sa plece. Are peste 10 contracte de munca incheiate de la inceputul anului si 4 reclamatii la ITM si vad ca nimic nu-l opreste.
Incercati atunci varianta promovarii unei aciuni in justitie.

Alte discuții în legătură

Salarii neplatite aliceee aliceee Buna ziua. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea: Pana de curand (22.06.2012) am lucrat la o firma de pariuri sportive care se pare ca a uitat ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii Ionicabogdan38 Ionicabogdan38 Buna ziua ma numesc ionica bogdan si as dori sa stiu cum pot sa mi recuperez salarile pe luna februari si martie de la firma eka paper ne au tinut acasa din ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm + actiune in instanta so2ro so2ro [b]Buna ziua, Se poate ca in acelasi timp sa inaintez atat sesizare catre ITM cat si actiune in instanta ( deci pe 2 fronturi ) pentru neplata ultimelor ... (vezi toată discuția)