Buna ziua ma numesc ionica bogdan si as dori sa stiu cum pot sa mi recuperez salarile pe luna februari si martie de la firma eka paper ne au tinut acasa din februarie si pana la sfarsitul lunii martie pe motiv ca nu sunt bani am fost nevoit ca pe data de 1 aprilie sa mi dau demisia ptr ca nu am putut sa mi achit utilitatile tind cont ca locuiesc cu chirie si a trebuit sa ma angajez urgent multumesc si poate ma indrumati pe o cale ca sa pot sa mi recuperez salariile
Neplata salariului poate face obiectul unei : - unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata drepturilor salariale, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea repausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii , va putea trasa ca masura prezentarea dovezii de plata a salariului si va putea sanctiona - indirect - cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar - atentie - nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea conflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social).
- unei cereri de deschidere a procedurii de insolventa.
Potrivit Legii nr.85/2014, valoarea-prag pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa pentru salariati este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat. (art.5 pct.72).
Au facut colegii mei plangere la itm vreau sa mi spuneti daca pot primi un avocat fin oficiu ptr ca nubimi permit sa angajez un avocat pentfu ami recupera prejudiciul si daune morale
Puteti beneficia de ajutor public judiciar prevăzut de OUG 51/2008.
Autorul public judiciar se poate acorda pentru plata onorariului pentru asigurarea reprezentării.
Beneficiază de ajutor public judiciar, persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.
Concediu forțat
AlinaBica
Buna , în luna Februarie am fost trimiși în concediu forțat pe motivul că localul sa închis , totul a fost ok până acum . Eu am anunțat că aș vrea ... (vezi toată discuția)