avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Patroni hoti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Patroni hoti

Acum 3 luni m-am angajat la o firma, societatea isi incepuse activitatea de putin timp din decembrie 2012. Fiind angajata pe postul de secretara am vazut ca din decembrie si pana in iunie cand m-am angajat eu ei isi schimbasera de 2 ori toti angajatii, aveau 9 contracte de munca incheiate, oamenii plecau pentru ca nu li se platea salariul. Patronul asa proceda, ii angaja legal si ii muncea pana oamenii nu mai suportau si plecau singuri daca nu erau platiti. Uni au sesizat ITM-ul, au venit de 3 ori in control. Acum ce credeti... am urmat eu, am de recuperat banii inca din luna august. Ce pot sa fac? Nu pot sa-l dau in judecata pentru ca nu am bani de avocat dar vreau cumva sa-l opresc. Va rog dati-mi un sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:52, 12 Octombrie 2013
La confllictele de munca trebuie sa platesc un avocat sa mi-i se da un avocat din oficiu. Nu am bani sa platesc un avocat, asa cum v-am spus nu mi-a platit salariul de 2 luni.
Nu este obligatorie angajarea unui avocat. Se poate face cerere de acordare a unui ajutor public judiciar.

OUG nr.51/2008:
Art. 6 Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenţă prin avocat;
.....

Art. 8
(1) Beneficiază de ajutor public judiciar în formele prevăzute la art. 6 persoanele al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 300 lei. În acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avansează în întregime de către stat.

(2) Dacă venitul mediu net lunar pe membru de familie, în ultimele două luni anterioare formulării cererii, se situează sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avansează de către stat în proporie de 50%.

(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda şi în alte situaţii, proporţional cu nevoile solicitantului, în cazul în care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natură să îi limiteze accesul efectiv la justiţie, inclusiv din cauza diferenţelor de cost al vieţii dintre statul membru în care acesta îşi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită şi cel din România.

Art. 11
(1) Cererea de acordare a ajutorului public judiciar se adresează instanţei competente pentru soluţionarea cauzei în care se solicită ajutorul; în cazul ajutorului public judiciar solicitat pentru punerea în executare a unei hotărâri, cererea este de competenţa instanţei de executare.

(2) În cazul în care instanţa competentă nu se poate stabili potrivit alin. (1), competentă este judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa solicitantul.

(3) Dacă ajutorul public judiciar este solicitat într-un proces în curs, cererea sau, după caz, cererile de acordare a ajutorului public judiciar se soluţionează, dacă legea nu prevede altfel, de completul învestit cu soluţionarea cererii principale.
Inspectia muncii ce ar putea sa le faca? Ei si-au inceput activitatea in ianuarie 2013 si desi au un numar mediu de 4 angajati au peste 12 conctracte de munca incetate, oamenii vin stau cam maxim 3 luni si cand vad ca patronul nu le plateste salariul pleaca, individul a reusit sa gaseasca o portita sa scape de cheltuielile cu salariile. Pana acum au 3 reclamatii facute la ITM. Cum poate fi oprit, el continua sa faca angajari. Ce o sa-i faca Inspectia Muncii daca ITM-ul nu a facut nimic. Poate sa-i inchida activitatea?
Potrivit Legii nr.108/1999, art. 19
Inspectorii de munca, purtand asupra lor legitimatia si insigna care atesta functia pe care o indeplinesc in exercitarea atributiilor stabilite prin lege, au urmatoarele drepturi:
.....
l)sa dispuna suspendarea sau retragerea autorizatiei de functionare;
.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii neplatite aliceee aliceee Buna ziua. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea: Pana de curand (22.06.2012) am lucrat la o firma de pariuri sportive care se pare ca a uitat ca ... (vezi toată discuția)
Recuperare salarii Ionicabogdan38 Ionicabogdan38 Buna ziua ma numesc ionica bogdan si as dori sa stiu cum pot sa mi recuperez salarile pe luna februari si martie de la firma eka paper ne au tinut acasa din ... (vezi toată discuția)
Sesizare itm + actiune in instanta so2ro so2ro [b]Buna ziua, Se poate ca in acelasi timp sa inaintez atat sesizare catre ITM cat si actiune in instanta ( deci pe 2 fronturi ) pentru neplata ultimelor ... (vezi toată discuția)