avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata drepturilor salariale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata drepturilor salariale

Ma confrunt si eu cu neplata salariului. Am lucrat pe perioada deteriminata pe 3 luni iar in ultima luna cand le-am spus ca numai vreau sa lucrez la acea firma acestia au inceput sa se comporte foarte urat cu mine si nici nu mi-au mai platit ultima luna de munca.
As avea si eu cateva intrebari.
1. Trebuia sa ii anunt inainte de a lua decizia de a nu semna prelungirea contractului? Ei au adus in discutie prelungirea contratului dupa ce le-am zis ca numai vreau sa prelungesc contractul.
2.Voi face o sesizarea la ITM dar voi avea vreo sansa sa imi recuperez salariul?
3.Am gasit pe acest site un model de actiune in instanta ("www.avocatnet.ro/content/con... ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:17, 23 Aprilie 2012
1. Nu. Daca una sau ambele parti nu sunt de acord cu prelungerea, contractul inceteaza de drept la data expirarii perioadei pentru care a fost incheiat.
2. ITM va face un control si va trasa masuri angajatorului de respectarea legalitatii, il va amenda dar nu il poate obliga sa va plateasca salariul.
3. Chemarea angajatorului in judecata pentru recuperarea drepturilor salariale este singura solutie care va obliga angajatorul sa va achite salariul. Cererea este scutita de taxe judiciare.
dan_277

1. Codul Muncii nu prevede niciun termen si nici obligatia angajatorului cu privire la prelungirea duratei c.i.m. incheiat pe perioada determinata.

2. ITM-ul constata neplata salariului, insa nu-l poate obliga pe angajator ... sanctionarea angajatorului se poate face numai daca acesta nu indeplineste obligsatiile trasate prin planul de masuri stabilit de catre cei care au venit in control.
ITM-ul nu poate, din prima, sanctiona angajatorul pentru neplata salariului .. nu exista asa ceva prevazut in legislatie.

3. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia isi are domiciliul salariatul...
CIM pe perioada determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul partilor; se pot incheia succesiv cel mult 3 contracte, fara a depasi 36 de luni. Care este vointa dvs.? Inteleg ca angajatorul si-a exprimat intentia de prelungire a CIM-ului, ati refuzat pe motiv ca angajatorul nu si-a respectat obligatia de plata a drepturilor salariale pentru perioada de 1 luna de zile?

p.s.
va rog sa respectati prevederile Regualmentului de postare pe Forum referitor la stabilirea de contacte cu utilizatorii acestui forum.

Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Eu am hotarat sa nu imi prelungesc contractul iar in acel moment agajatorul a incercat sa ma determine sa nu plec dar eu hotarasem sa plec motiv pentru care sa revoltat si a inceput cu tot felul de amenintari si tipete deoarece ramanea descoperit pe zona de contabilitate pe care lucram eu.
Dupa 2 saptamani am tot incercat sa il contactez si prin email si telefonic fara niciun rezultat pana cand i-am spus ca il voi reclama la ITM si a raspuns ca il amenint si ca sa am grija ca sanajul si amenintarea intra sub incidenta penalului, motiv pentru care m-am hotarat sa ii fac o reclamatie la ITM.
Dupa ce voi face sesizarea la ITM voi primi in 30 zile un raspuns?
Ma intereseaza acest aspect pentru ca as vrea cand ma voi adresa Tribunalului sa anexez si raportul sau raspunsul de la ITM.
Este adevarat, santajul si amenintarea intra sub incidenta penalului ...raspunsul ITM-ului il veti primi in termen de 30 , maxim 45 de zile , potrivit OG nr.27/2002.

Actiunea in instanta nu este conditionata de sesizarea ITM-ului .. puteti depune actiunea in instanta si fara a sesiza ITM-ul ... raspusnul dat de catre aceasta institutie il puteti atasa actiunii

Alte discuții în legătură

Sesizare itm + actiune in instanta so2ro so2ro [b]Buna ziua, Se poate ca in acelasi timp sa inaintez atat sesizare catre ITM cat si actiune in instanta ( deci pe 2 fronturi ) pentru neplata ultimelor ... (vezi toată discuția)
Patroni hoti mihaela_d_a mihaela_d_a Acum 3 luni m-am angajat la o firma, societatea isi incepuse activitatea de putin timp din decembrie 2012. Fiind angajata pe postul de secretara am vazut ca ... (vezi toată discuția)
Dreptul la un avocat! gheorghe d gheorghe d Daca neplata drepturilor salariale nu se rezolva pe cale amiabila, cum pot beneficia de asistenta unui avocat in instanta, pentru rezolvarea incalcarii acestor ... (vezi toată discuția)