avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si partaj!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si partaj!

buna ziua!
am un frate care este casatorit de 9 ani, iar acum 1 luna a depus actele pentru divort, iar sotia lui doreste partajul casei si al bunurilor desi ea in cei 9 ani nu a avut un loc de munca stabil sau pe o perioada mai mare de 2 luni,si desi garsoniera in care au locuit pe perioada casatoriei este cumparata de parintii mei acum 10 ani, cand inca nici nu se cunosteau!ea a avut dese placari prin afara unde spunea ca lucreaza ca menajera....desi nu are vreun act la mana!
1.are ea vreun drept pentru ca au trecut 9 ani?sau mai corect spus exista vreo perioada de timp dupa care bunurile de dinaintea casatoriei se impart?
2.daca cere partaj ..se poate lua in calcul ca ea a avut nici un venit?sau ma rog un venit foarte mic!

Cel mai recent răspuns: Alexandru Bogdan , Avocat 19:19, 14 Octombrie 2010
Pentru partaj in caz de divort, cerinta este ca bunurile sa fi fost obtinute in timpul casatoriei. Chiar daca apartamentul este trecut pe numele fratelui dvs. inaintea casatoriei, nu face obiectul partajului.
daca fratele a cumparat casa inainte de casatorie, sotia lui nu are niciun drept la casa. are drept de creanta pt imbunatatirile facute pe perioada casatoriei (daca sunt).
se impart doar bunurile cumparate pe parcursul casatoriei, fratele dvs poate solicita un lot mai mare daca a contribuit considerabil mai mult
Daca garsoniera este cumparata inaintea casatoriei proprietari nu pot fi decat fratele sau parintii. Chiar si in situatia in care cumparator ( ca titular in contract) este fratele, el nefiind casatorit la data cumpararii garsonierei, el este proprietar exclusiv. Sotia are un drept de creanta ( dreptul de a primi bani sau orice forma de despagubire) pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei. Pentru partea ce-i revine sotiei va trebui sa dovedeasca contributia ei efectiva la dobandirea acelor bunuri.
Buna ziua !
Daca bunurile de acre faceti vorbire au statut de bunuri comune , adica au fost dobandite de soti in timpul casatoriei (indiferent daca a fost achizitionat de unul dintre soti sau de ambii , indiferent de faptul ca au avut venituri sau nu ) atunci sotia are dreptul la cota-parte din aceste bunuri . Daca bunurile au fost achizitionate anterior casatoriei de catre fratele dvs. , atunci sotia nu are drept la acestea in caz de divort .
1. indiferent de durata casatoriei drepturile sunt aceleasi
2. nu are nicio relevanta faotul ca aceasta nu a avut venituri sau a avut venituri mici pe perioada casatoriei .
Imobilul fratelui dvs. este bunul sau propriu, prin urmare casatoria sa si trecerea unui anumit timp de la incheierea casatoriei nu pot schimba calitatea de bun propriu al sau, astfel ca acesta nu poate face parte din masa partajabila.
Doar in cazul pe perioada casatoriei cei doi prin contributie comuna ( care vad ca a fost practic inegala pe venituri, acestea putand fi luate in calcul la stabilirea contributiei) au adus imbunatatiri imobilului,sotia poate solicita un drept de creanta materializat in contravaloarea cotei sale in functie de contributia adusa.
Daca exista aceste imbunatatiri aduse imobilului , fratele dvs. poate solicita deci o cota majorata de contributie ( peste 50%).
Ultima modificare: Duminică, 10 Octombrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Partaj Cattani Cattani Am un apartament cumparat inainte de casatorie.Daca divortez sotia are vreun drept la apartament pentru ca am fost casatoriti mai mult de 10 ani? (vezi toată discuția)
Divort cu copil minor elizachichi elizachichi Eu si sotul meu suntem casatoriti de 11 ani si avem o fetita de 5 ani. Din nenumarate motive( certuri f.f. dese,indiferenta fata de obligatiile unei ... (vezi toată discuția)