Buna ziua,
Vreau sa va povestesc mai intai o intamplare si apoi sa va cer parerea.
Aseara, pe la ora 22:30, vecinul meu de deasupra a "binevoit" sa dea muzica la maxim. A avut omul ceva musafiri si apoi s-a gandit sa-i conduca la lift, sa lase usa de la apartamentul lui deschisa (cu muzica la maxim) si sa se plimbe pe palier.
Eu am 3 copii, 2 se duc dimineata la gradinita, iar cel de-al treilea are 14 zile de cand s-a nascut.
Am iesit pe palier cu gandul sa-l rog sa dea muzica mai incet. L-am gasit acolo (nici macar nu am ajuns la el la usa) si, bineinteles, am incercat sa discut cu el. Adica l-am rugat sa dea muzica mai incet spunandu-i ca am copii mici si nu e normal sa deranjeze linistea publica la ora aceea, mai ales ca jos, la intrarea in bloc, sta afisata comunicarea facuta de guvern (parca) vara trecuta, cu noul program de liniste, adica intre 21:00 si 9:00 nu ai voie sa deranjezi.
Vecinul meu mirosea de la o posta a bautura si n-am putut sa ma inteleg cu el. In fine, nu ne-am jignit, nu s-a intamplat nimic si m-am dus in casa cu gandul ca daca mai continua sa chem politia. A oprit muzica. N-au trecut 10-15 minute ca ma trezesc cu cineva care incerca sa intre la mine in casa. Adica a apasat pe clanta sa intre direct si apoi a inceput sa sune continuu la usa.
Deschid. Cand colo, vecinul, da buzna peste mine in casa. Asta ca sa-mi spuna sa nu ma mai duc la el la usa, ca am fost inainte si i-am fortat usa. I-am zis ca nu s-a intamplat asa ceva, ca am discutat cu el pe scara palierului si nici macar nu am ajuns la usa lui. El incepe sa-mi povesteasca ce pateste el cu cei de sus (de parca m-ar fi interesat), ce galagie ii fac si altele. I-am spus ca nu ma intereseaza. Apoi a inceput iar sa ma acuze ca m-am dus la el la usa si am incercat sa intru la el in casa. L-am scos afara, adica l-am impins afara din casa (toate acestea se intamplau la mine in casa, pe hol, in timp ce copii se trezisera si incepusera sa se intrebe ce se intampla) si am continuat sa-i spun ca nu s-a intamplat nimic din ceea ce zice el. A mai venit si sotia sa-i zica acelasi lucru si i-am trantit vecinului usa in nas. Cand colo, el sa intre iarasi la mine in casa, fortand usa. Deschid usa si vecinul iar peste mine in casa.
In acel moment m-am enervat si de aici incolo a izbucnit un scandal monstru: eu i-am dat o palma, el a incercat sa faca acelasi lucru si m-am prins de bluza si a rupt-o. Pana la urma ne-am potolit, fara prea multi pumni si picioare. Au iesit si ceilalti vecini la usi si incercau sa-l linisteasca, dar el nu si nu. O tinea pe a lui. La un moment dat a inceput sa zica/sa-si dea seama ca nu am fost eu. A venit vecinul meu de pe palier, l-a suit in lift, i-a zis sa apese butonul de la etajul lui si l-a trimis acasa.
Intre timp, sotia sunase la politie. Au venit 2 politisti, am discutat cu ei si i-am povestit toata intamplarea, mi-au luat datele de buletin si s-au dus la el. Le-am zis ca nu fac plangere, ca nu am chef sa ma cert toata viata cu vecinul. Nu stiu ce au facut acolo, probabil i-au zis sa se linisteasca.
Dar de unde. Cert e ca muzica nu a mai pus, dar a inceput sa injure ca la usa cortului si sa vorbeasca tare.
Pana la urma n-am mai stat, m-am dus si eu la culcare.
Azi vorbesc cu sotia la telefon si imi spune ca vecinul injura si vorbeste iarasi ca la usa cortului. Deocamdata il las in pace, pentru ca e in timpul orelor "de galagie" si n-am ce sa ii fac. Dar daca continua si mai face si diseara acelasi lucru, sun iar la politie.
Acum, singurul lucru de care imi pare rau este ca ne-am lovit unul pe celalalt. Poate nu trebuia sa reactionez asa, dar pur si simplu nu m-am mai abtinut cand mi-a fortat usa de 2 ori si a intrat apoi peste mine in casa. Ganditi-va si dvs: ora 22-23 seara, copii dorm, vecinul beat da muzica la maxim, imi forteaza usa de 2 ori si intra peste mine in casa, tot el fiind acela care ma acuza ca eu am incercat sa intru peste el.
De cand m-am mutat in bloc am discutat pana acum de 2 ori cu presedinta asociatiei de locatari si cu administratorul si le-am spus ca vecinul da muzica tare seara la orele 22-23 (plus televizorul...ascult stirile de la el, nu e nevoie sa mai consum eu curentul).
As vrea sa va cer parerea cu privire la ce s-a intamplat si cum ar trebui sa procedez in continuare cu vecinul.
in primul rind 112 este un numar pentru urgente.
in al doilea rind, respectivii nu au incalcat legea. in ea nu se prevad zile pentru care se aplica regula orelor de liniste ci numai intervalul in care nu au voie sa faca galagie, ceea ce au respectat dupa cite ne-ati scris.
nu cred ca nu au transmis mai departe catre politie sesizarea dvs, dar nefiind ilegal ceea ce se intimpla la dvs nu au de ce sa se deplaseze la locul faptei. nu sinteti singura persoana care face reclamatii nefondate asupra celor care nu incalca legea, ca sa nu mai vb despre glume proaste sau sesizari de tot ridicolul.
tare as fi curios ... ce drepturi v-au incalcat la ora 10-12 ? de dormit in liniste se doarme noaptea sau la sanatoriu (daca nu sint si acolo lucrari :) ).
dar la ora 10-12 nu incalca nici o lege, doamna anda ;)
112 e un numar pentru urgente, dar nu stiu nici un alt numar unde se fac plangerile la politie. Este un numar unic pt politie sau salvare. Stimate Felix34, stiti Dvs. un alt numar pt reclamatii la politie, unde sa vi se raspunda in week-end?
In al doilea rand, inainte sa sun m-am uitat ce prevede legea, iar legea 61/1991, lege unde se prevad reglementarile pentru linistea si ordinea publica, are un paragraf 22 din art.2 care zice asa: " Constituie contraventie savarsirea urmatoarelor fapte...: 22) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigate sau larma;" fara a se specifica un interval orar. Deci, valabilitate atat ziua, cat si noaptea.
Ca sa ma asigur ca nu sun de nebuna fara sa am un drept legal, am intrebat si politistul de serviciu, de la politia capitalei, care mi-a raspuns la telefon, si dansul mi-a confirmat ca am acest drept, conform legii.
Ce drept mi-au incalcat? Ce ziceti de dreptul la odihna, la convietuire pasnica? Vi se pare ciudat ca exista asa ceva? Se vede ca traiti in Romania, cu asa gandire ajungem la situatiile pe care le-au descris si altii aici.
Imaginati-va cum ati trai daca fiecare vecin ar scoate flexul in curtea blocului si timp de 5-6 ore , cu mici pauze, si-ar taia gresia, faianta, tevi metalice sau ce or fi avand de taiat, incepand de la ora 8,duminica dimineata? Asta dupa ce ati fost la o nunta sambata, si suntet ametit de lipsa de somn? Ar fi haos, nu-i asa? Si vi s-ar raspunde sa dormiti noaptea in liniste, sau la sanatoriu!#-o
Din pacate, lipsa respectului pentru persoanele cu care convietuim la noi , in Bucuresti, este impamantenita, si ni se pare absurd ca oamenii ar vrea sa se odihneasca, duminica, in casa lor. Daca sunt deplasata, spuneti-mi de ce sunt atatia oameni, pe acest forum, care sunt deranjati de muzica la maxim, care se aude si ziua? nu se plang doar de muzica care le urla noaptea in cap, ci si ziua.
Imaginati-va sunet de metal pe metal? Eu as fi preferat chiar si manele la maxim, pe care m-am obisnuit sa le aud, fara sa sun la politie, decat acel zgomot infernal.
Cat despre incalcarea legii, eu am citit-o, si v-am dat si paragraful.
Dvs ati citit-o, inainte de a da reply?
Intre timp au terminat treaba sau mai au de demolat?
Si noi avem santier langa bloc cu macara, escavator, picamere, de vreo 2 ani. Norocul nostru este ca avem termopane si se mai atenuiaza din zgomot si sambata-duminica nu se lucreaza.
Si ne mai intrebam de ce ajungem sa dam buna ziua la tufisuri ! Daca in blocuri, cu turbulentii mai ai vreo sansa....apoi cu vecinii cu santiere pe care lucreaza cu anii....nu e de glumit. Iar politia.....ce sa mai vorbim?!
Au demolat casa veche, au construit dependinte noi, si santierul tine tot de vreo 2 ani.
Acum au terminat dependintele, dar vecinii mei banuiesc ca se ocupa cu altceva, repara ceva sau fac alte activitati la ei in curte pentru a obtine niste castiguri banesti, deoarece zi de zi se ocupa cu acel flex sau ce o fi, iar pentru a finisa o casa nu cred ca ai ce taia opt ore pe zi cu flexul. Dar , in plus, ei au si nesimtirea crasa sa lucreze si duminica, incepand cu ora 8 dimineata, cateodata si sambata, iar in timpul saptamanii incep la 7 si jumatate dimineata. Pana acum se auzeau diverse zgomote ce tin de santier, dar de cand a inceput si "perioada flexului", i-a innebunit pe toti vecinii. Este un zgomot imposibil de suportat, iar vecinii mei , marea lor parte sunt in varsta, pensionari care stau toata ziua acasa si asculta "concertul" nesimtitilor. Am ajuns sa ma bucur ca ma duc la munca, macar din punctul asta de vedere.
Poate ar trebui sa le fac un bine si vecinilor si sa le furnizez si lor ideea, la fel cum am primit-o si eu, sa mearga la azil daca vor odihna.
Cat despre politisti, nu stiu ce sa zic. Ei ar trebui sa isi faca meseria si sa apere legea, dar cum la noi oamenii sunt obisnuiti sa gandeasca ca fiecare face ce vrea in casa lui, fara a-i interesa ce se intampla cu colocatarii, pobabil la fel gandesc si politistii, nu? Pana la urma si eu sunt romani, educati in spiritul nostru civic.
Vecin agresiv
florbad2006
buna ziua.
locuiesc intr-un imobil cu 4 etaje, la etajul 3. vecinii de deasupra mea aproape in fiecare noapte se cearta, fac zgomot (pe la 12- 1 noaptea)...sa ... (vezi toată discuția)