avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii: varsta si stagiul
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii: varsta si stagiul

Conditiile de indeplinit pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta sunt:Varsta si Stagiu.Ex:Deschis dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna noiembrie 2008 cu stagiu complet de cotizare din februarie 2015.Pentru mine ceva nu se leaga,este in neregula aici.Inseamna ca in noiembrie 2008 nu era indeplinita conditia de stagiu.Atunci de ce s-a admis pensionarea?Dar ca pensionar cum a contribuit la completarea stagiului?Eu v-am prezentat un caz concret,dar in acasta situatie se afla toti cei care au lucrat in fosta grupa II de munca.Daca era vorba de pensie anticipata sau anticipata partial nu-mi puteam permite sa pun astfel problema.O zi buna tuturor.Ca sa ma fac inteles:este vorba de barbat nascut in februarie 1950 stagiul total peste 40 de ani cu tot cu grupa II-a(deci stagiul complet de cotizare este realizat).Si-a deschis dreptul la pensie pentru limita de varsta in luna noiembrie 2008.Ce nu are logica pentru mine,de ce total puncte pe intreaga activitate se raporteaza la 35 de ani(aferent lunii februarie 2015) si nu la 31 de ani si 10 luni(aferent lunii noiembrie 2008)la calculul punctajului mediu anual.Afirmatia mea(asupra nerealizarii stagiului complet de cotizare a fost putin fortata si datorat exact cauzei de mai sus(stagiul complet de cotizare din februarie 2015).Asadar intrebarea mea:Este normal ca la deschiderea drepturilor la pensie pentru limita de varsta in luna noiembrie 2008 sa fie folosit satagiul complet din februarie 2015?.O zi buna va doresc
Daca iarasi nu m-am facut inteles imi cer sincer scuze.Asadar in luna noiembrie 2008 la pensie pentru limita de varsta s-a folosit un stagiu complet de cotizare de 35 de ani(aferent lumii februarie 2015) in loc de 31 de ani si 10 luni(aferent lunii noiembrie 2008). Este corect. Eu zic ca nu.Astept si alte opinii(interpretari).

Stagiul complet de cotizare este determinant in cuantumul pensiei,la el raportandu-se punctajul mediu anual.Cu cat stagiul complet de cotizare este mai mic cu atat punctajul mediu anual va fi mai mare si astfel si pensia mai mare.O seara buna.

Aplicatie:Sa presunem ca persoana de care vorbesc eu a realizat pe intreaga activitate un punctaj total de 50 de puncte.Prin raportarea la un stagiu complet de cotizare de 35 de ani(februarie 2015) rezulta un punctaj mediu anual de 1,42857 x 732.8 =1047 lei pensie.Prin raportarea la stagiul complet de cotizare de 31 de ani si 10 luni(noiembrie 2008) rezulta un punctaj mediu anual de 1,57084 x 732.8 =1152 lei pensie.Asadar este vorba de o diferenta de 105 lei lunar la pensie.Am mers pe presupunere deoarece in acest moment nu sunt acasa la mine(caz in care va dadeam cifrele reale).Asa cum am mai precizat acesta nu este un caz singular,in aceasta situatie se afla toti cei care au beneficiat de reducerea varstei de pensionare aferenta grupei a II -a de munca.Sper ca de aceasta data am reusit sa ma fac inteles,daca nu rog sa ma atentionati si voi dezvolta subiectul in continuarie.O zi buna tuturor.
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
Carp Mircea, utilizator
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 16:31, 14 Octombrie 2010
:O Nu inteleg ce vreti sa intrebati si nici care este cazul concret (adica sa scrieti si data nasterii, sexul, stagiul realizat, perioada lucrata in grupa II de munca).

Conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta sunt, cumulativ, indeplinirea varstei standard de pensionare si realizarea stagiului minim de cotizare. Pentru a beneficia de reducerea varstei standard de pensionare, orice persoana trebuie sa realizeze stagiul complet de cotizare.

In cazul persoanelor care au lucrat in grupe de munca, in vederea deschiderii dreptului la pensie stagiul cuprinde si sporul acordat in baza legislatiei anterioare pentru activitatile lucrate in acele conditii. Asa se ajunge la "realizarea" stagiului complet de cotizare, practic scriptic. Asta ati vrut sa intrebati?
Am mai facut 3 postari prin butonul(editeaza) si mi s-a creat impresia ca am fost uitat..Deaceea am postat pe(raspunde).Pensie pentru limita de varsta in luna noiembrie 2008 cu reducerea varstei aferenta grupei a II -a..S-a folosit un stagiu complet de cotizare de 35 de ani aferent lunii februarie 2015.Intrebare punctuala:Este corect?Sau trebuia 31 de ani si 10 luni aferent lunii noiembrie 2008?Parerea mea personala ca logic ar trebui 31 de ani si 10 luni(conditiile de varsta si stagiu fiind indeplinite)dar astept si interpretarea specialistilor.Mai multe amanunte in postarile amterioare.O seara buna tuturor.
Eu sunt in situatia de mai sus:nascut in februarie 1950,43 de ani de munca din care23 de ani in gr.II-a,iesit la pensie in mai 2010,punctajul mediu anual a fost calculat la 35 de ani stagiu de cotizare.
Domnule Carp, butonul "editeaza" este pentru corectarea eventualelor erori din mesaj si pentru evitarea postarii unor mesaje consecutive. Dupa ce v-am raspuns, trebuia nu sa va editati mesajul, ci sa postati dupa mine. Cititi, va rog, regulamentul de postare in Forum:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Bineinteles ca este corect sa se determine punctajul mediu anual in functie de un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. In cazul persoanelor care au beneficiat de grupa II de munca, sunt avute in vedere la deschiderea drepturilor de pensie varstele standard si stagiile in functie de data nasterii. Numai in cazul persoanelor care au lucrat in grupa I de munca se utilizeaza varstele si stagiile la data deschiderii drepturilor de pensie.
Am stiut faptul ca se aplica art.77(1) din legea 19/2000 deoarece am mai facut interventii si la alte institutii pe aceasta tema,dar imi doream si alte pareri,opinii(interpretari).Multumesc mult pentru raspuns.Oricum eu raman cu o nedumerire:De ce la pensionarea pentru limita de varsta din noiembrie 2008 mi se impune o conditie a anului 2015(luna februarie).Pentru mine subiectul este inchis.O zi buna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Variante de pensionare linualin linualin Va supun atentiei urmatorul caz: Socrul meu implineste 60 de ani in luna martie 2010, cand doreste sa iasa la pensie din cauza serviciului mult prea ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare viorelus viorelus In formula pe baza careia se determina punctele de pensie, stagiul complet de cotizare este fix ,functie de data nasterii,in orice moment al ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare ContSters123067 ContSters123067 - persoana, barbat, nascuta 12 iulie 1949 - total stagiu de cotizatie realizat: 36 ani 4 luni 22 zile din care - sector de stat din care: - in gr. II ... (vezi toată discuția)