poliþist - concediu fãrã plata pentru o perioadã de cel puþin 12 luni sau altã forma de a putea înceta pentru o perioadã determinatã raporturile de serviciu cu unitatea
Sunt poliţist, deci funcţionar public cu statut special în România. Datorită problemelor financiare cu care mă confrunt în ultima perioadă de timp, pe fondul crizei economice, sunt în imposibilitatea de a mai face faţă necesităţilor zilnice de trai, cheltuieli pentru rate, întreţinerea locuinţei, hrană etc. Am o ofertă de lucru în străinătate unde aş putea să cîştig mult, mult mai bine. Din discuţiile purtate cu cei din conducerea Inspectoratului, nu prea am nici o şansă să beneficiez de concediu fără plată pentru o perioadă aşa de mare de timp (12-24 luni)sau de vreo altă formă de încetarea a activităţilor de serviciu pentru o perioadă determinată. Cică singura modalitate ar fi demisia. Eu sincer, pe moment nu doresc să demisionez din sistem, deoarece am investit timp şi bani pentru a urma o şcoală de poliţie, cursuri de specialitate, etc şi nu vreau să dau cu piciorul la un bun dobândit legal. În speranţa că poate cineva să-mi dea vreo ideie şi să mă ajute în acest sens, vă mulţumesc anticipat!
Initial, Art. 67 si 68 din Legea 360/2002 privind Statutul politistului, prevedeau urmatoarele:
"ART. 67
(1) Întreruperea activităţii la cerere reprezintă suspendarea temporară a poliţistului din funcţia şi gradul profesional pe care îl ocupă şi operează pentru un interes personal legitim.
(2) Situaţiile în care se acordă întreruperea activităţii poliţistului se stabilesc prin ordin al ministrului de interne.
ART. 68
(1) Durata întreruperii la cerere a activităţii poliţistului este de până la 2 ani, fără drept de prelungire.
(2) Înaintea sau la expirarea perioadei de întrerupere a activităţii la cerere, poliţistul va solicita reintegrarea sa la unitatea la care a fost încadrat.
(3) Reintegrarea poliţistului se face, de regulă, la unitatea de la care i s-a acordat întreruperea sau la o altă unitate care are posturi vacante, similare celui din care a întrerupt activitatea."
Insa prin OUG 89/2003 aceste doua articole au fost abrogate.
Nu stiu daca dvs vi se aplica Legea 188/1999 rep. privind Statutul functionarilor publici, care la art. 95 alin. (2) prevede:
"ART. 95
.....
2) Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivată a funcţionarului public, pentru un interes personal legitim, în alte cazuri decât cele prevăzute la alin. (1) şi la art. 94 alin. (1), pe o perioadă cuprinsă între o lună şi 3 ani."
Politistii sunt luati mereu cu statut special.Deci ei nu sunt asimilati functionarilor publici simpli.Concluzia este ca cei de la DEPABD Bucuresti au dreptate.Nu rezolvati decat prin demisie.Problema este ca daca acolo unde mergeti nu e nevoie de politisti ?Dati pasarea din mana pe cea de pe gard?
Art. 78 (1) / Legea 360/2002 - Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale altor acte normative in vigoare aplicabile functionarului public, in situatia in care domeniile respective nu sunt reglementate in legislatia specifica politistului.
Art. 95(2) / Legea nr. 188/1999 Raportul de serviciu se poate suspenda la cererea motivata a functionarului public, pentru un interes personal legitim, in alte cazuri decat cele prevazute la alin. (1) si la art. 94 alin. (1), pe o perioada cuprinsa intre o luna si 3 ani
Asadar, politistii pot solicita suspendarea raporturilor de serviciu si li se poate si aproba solicitarea dar NUMAI in conditiile in care interesul legitim nu consta in prestarea unor activitati remunerate deoarece, pe timpul suspendarii, politistii nu isi pierd statutul si, potrivit art. 45 lit. i) / Legea 360/2002, Politistilor le este interzis "sa detina orice alta functie publica sau privata pentru care este retribuit, cu exceptia functiilor didactice din cadrul institutiilor de invatamant, a activitatilor de cercetare stiintifica si creatie literar-artistica"