avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... reclamatie firma
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

reclamatie firma

buna ziua,

ma aflu in situatia urmatoare.

la sfarsitul lunii august mi s-a incheiat contractul cu art. 65 (din motive neimputabile) si de atunci tot incerc sa obtin de la firma anexa 26 completata corect. de la somaj mi s-a cerut si confirmarea stagiului de cotizare. firma nu a vrut sa il obtina, asa ca l-am obtinut pe cont propriu. intre sumele din anexa 26 si certificatul de confirmare stagiu exista diferente. de la somaj nu pot primi banii pt ca dosarul este incomplet.

va rog sa ma sfatuiti ce este de facut in continuare. pot sa le fac vreo reclamatie?

multumesc,

demetra
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:53, 11 Octombrie 2010
1. Din Legea 76/2002:

Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
...
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

2. Asadar adresati-va ITM, si aratati-le si textele de lege, sa aplice legea si sa-l oblige pe angajator sa va elibereze adeverinta.

multumesc frumos de raspuns domnule tudor.
mai am o intrebare: in cazul in care se prelungeste (din vina fostului angajator) intocmirea dosarului si in consecinta nu pot beneficia de banii de somaj, pot sa cer firmei plati compensatorii, sa imi achite ei banii care mi s-ar cuveni de somaj?
multumesc.
1. Problema asta trebuie sa o discutati cu un avocat. Din informatiile pe care le am nu am auzit ca un angajator sa fi platit asa ceva pana acum.
2. Incercati sa faceti tot ce se poate pentru a depune dosarul de somaj la timp.
3. Daca il depuneti intermen de 30 de zile de la data concedierii veti primi indemnizatie de somaj de la data concedierii.
4. Daca depuneti dosarul mai tarziu, dar nu mai mult de 12 luni, veti primi indemnizatie de somaj de la data depunerii dosarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce pot face daca angajatorul nu imi elibereaza anumite documente? NinelM NinelM Am fost angajat cu contract individual de munca din 14.08.2015 pana in data de 05.01.2018. Acum vreau sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj, insa ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta somaj muscalucristina muscalucristina buna ziua, am si o situatie si anume..un salariat a lucrat la o societatea o perioada de timp(8luni), de unde a plecat cu demisie, dupa care s-a angajat l ... (vezi toată discuția)
Refuz eliberare adeverinta stagiu de cotizare pentru depunerea dosarului de somaj AltaMihaela AltaMihaela Buna ziua, Am nevoie de adeverinta cu stagiul de cotizare (anexa 26) pentru a-mi depune dosarul de somaj. Pot obtine aceasta adeverinta de la ITM sau de la ... (vezi toată discuția)