avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce pot face daca angajatorul nu imi elibereaza anumite ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce pot face daca angajatorul nu imi elibereaza anumite documente?

Am fost angajat cu contract individual de munca din 14.08.2015 pana in data de 05.01.2018. Acum vreau sa depun dosarul pentru indemnizatia de somaj, insa angajatorul nu imi elibereaza adeverinta de vechime si adeverinta conf anexa 11. Cotizatiile sunt platite la zi conform declaratiei 112, pe care am verificat-o in contul spatiu virtual de pe site-ul anaf. Insa ei nu raspund nici la telefon nici la mail. Le-am trimis o cerere pentru eliberarea documentelor prin posta, printr-o scrisoare cu valuare confirmata, recomandata cu conf de primire si tot nimic. Ce e de facut, cum altfel imi pot intocmi dosarul?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:12, 17 Ianuarie 2018
Legea nr. 76/2002
art.113
Constituie contravenție următoarele fapte:
.....
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislația în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru șomaj și stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj.
.....
m) neeliberarea documentelor prevăzute de legislația în vigoare de către angajator persoanelor care doresc să beneficieze sau beneficiază de drepturi bănești care se acordă conform prevederilor prezentei legi.
.....


art.116
(1) Constatarea și sancționarea contravențiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Inspecției Muncii, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

(2) Organele de control măsuri active ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ale structurilor sale teritoriale vor constata și vor sancționa contravențiile prevăzute la art. 113 lit. a), d), e), h), i), j) și k), precum și contravenția prevăzută la lit. f), în ceea ce privește nerespectarea art. 50 alin. (3).
....

In speta, puteti sesiza AJOFM-ul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acte somaj carmela6 carmela6 cum sa procedez daca angajatorul nu-mi da actele necesare pentru somaj?mentionez ca a vandut locatia si am primit decizie de incetare a contractului de munca ... (vezi toată discuția)
Refuz adeverinta somaj Matilda Maria Matilda Maria bună ziua! am o situatie şi anume.... un salariat a lucrat la societate iar in urma reorganizării Serv. Financiar - Contabilitate şi implicit a ... (vezi toată discuția)
Ajutor mihaela128 mihaela128 Buna ziua. Ma numesc Petre Mihaela. Am iesit din concediul postnatal. Mi-am facut cererea de reangajare. Firma numai are angajati si numai functioneaza. Am ... (vezi toată discuția)