avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... plata casj la taxi
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

plata casj la taxi

Buna sunt din Brasov si am fost somat de CNAS sa platesc contributiile pentru asigurari de sanatate pentru anii in care am facut taxi ca PFA. ( 2003-2005). In aceeasi perioada am fost angajat al MAI deci asigurat la OPSNAJ. Nu beneficiez de serviciile civile de asigurari, ci de cele militare, deci ma poate obliga sa platesc din urma, si daca da, ma pot lega de faptul ca nu am fost anuntat ca trebuie platita aceasta contributie la datele respective.
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 20:04, 11 Octombrie 2010
Sunteti obligat sa platiti aceasta contributie. Faptul ca nu ati fost anuntat nu va absolva de responsabilitate. Legea trebuie cunoscuta.

Insa e bine de stiut ca datoriile catre stat se prescriu in 5 ani, in lipsa unei somatii.
Deci daca nu ati primit si alte somatii, datoriile pentru perioada 2003-2004 s-au prescris.
Mai trebuie sa platiti pentru 2005.
Pentru perioada de dupa 2006 lucruile sunt clare: oricine in situatia d-voastra e obligat la plata. Pentru perioada anterioara, sunt sanse, in situatia in care va judecati cu ei, sa aveti castig de cauza, dar nu ptr. motivele pe care le-ati prezentat d-voastra, ci eventual pentru faptul ca nu ati avut contract incheiat; dupa modificarea din 2006 exista obligativitatea incheierii contractului si mai mult se plateste si fara contract, dar ptr. perioada anteriora, lucrurile stau putin altfel. Se poate pune problema si unei prescriptii. Mergeti cu actele la un avocat si veti hotara ulterior.
avocat Cristina Popescu
Si la pensii, ca si la sanatate, contractul de asigurare e una, iar plata contributiei e alta. Obligativitatea platii contributiei e foarte clar legiferata, si nu are nici o legatura cu contractul de asigurare.

In cazul domnului sunt poate mii de persoane si nu stiu sa fi existat vreun proces castigat cu casa de pensii sau de sanatate. Dimpotriva cei care au instantiat proces au pierdut.
@misustan
Inainte de legea 95 / 2006 a fost OUG 150 / 2002 care la Art. 8 mentiona obligativitatea depunerii declaratiilor si a platii contributiilor pentru sanatate.

Prescrierea este singura scapare, dupa cum bine spune grandanat daca nu au somat in termen datoriile trebuie sa se fi prescris (pina in 2004 inclusiv)
ART. 8
(1) Obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care angajeaza persoane pe baza de contract individual de munca sau in baza unui statut special prevazut de lege, precum si persoanelor fizice, dupa caz.
(2) Persoanele juridice sau fizice la care isi desfasoara activitatea asiguratii sunt obligate sa depuna lunar la casele de asigurari alese in mod liber de asigurati declaratii nominale privind obligatiile ce le revin fata de fond si dovada platii contributiilor.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si persoanelor care exercita profesii liberale sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.[/quot]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa si fnuass alexi alexi Am o mare dilema: am primit ieri o notificare de la CNAS prin care mi se solicita sa depun niste documente: declaratia privind obligatiile de constituire si ... (vezi toată discuția)
Cum te poti asigura ca angajatorul ti-a platit toate contributiile la buget ? Mihai Nicolcioiu Mihai Nicolcioiu Buna ziua, Asa cum spuneam intr-un alt topic, plec prin demisie de la o firma unde am ocupat o pozitie de conducere. Totul s-a dovedit a fi in regula, dar ... (vezi toată discuția)
Persoanele fizice autorizate plãtesc asigurãrile de sãnãtate de 2 ori? cornelia.timpau cornelia.timpau Buna ziua, Am infiintat un PF in anul 2004 pentru taximetrie, ieri am primit o adresa de la finante prim care mi se comunica faptul ca trebuie platite ... (vezi toată discuția)