avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contract de asigurare sociala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contract de asigurare sociala

buna ziua, va rog daca se poate,as dori sa pun si eu sa mi se raspunda la 2 intrebari ,daca se poate,momentan sunt in somaj dar imediat il voi termina si as dori sa fac daca se poate un contract cu casa de pensii pt a-mi face ani vechime macar pt o pensie minima,mentionez ca am lucrati doar 9 ani...de aceea m-am gandit la aceasta posibilitate pana ,eu stiu poate imi voi gasi servici dar mai bine sa am anii cotizati si sa nu imi trebuiasca decat sa fie invers,si daca se poate face acest contract, binenteles ca as dori pe o suma cat mai mica,cat este suma minima pe care pot face acest lucru?
a doua mea intrebare ar fi cum se calculeaza perioada de somaj la pensie? daca am stat un an in somaj,mi se pune un an vechime sau mai putin?
va multumesc anticipat pentru raspuns.
cu stima elena c.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:54, 11 Octombrie 2010
1. Un an de somaj indemnizat = un an de perioada asimilata de cotizatie la pensie.
2. In conformitate cu dispozitiile Legii nr.19/2000, se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care doresc sa isi completeze venitul asigurat sau sa isi faca stagiu de cotizare pentru pensie.
3. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
4. Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
5. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
6. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Informatii contributie pentru pensie persoana fara loc de munca Emanuel8 Emanuel8 Buna ziua sunt tanar cu varsta de 27 de ani,nu am lucrat niciodata si as dorii sa incep sa cotizez la casa de pensii.care ar fi cotizatia minima? (vezi toată discuția)
Contract de asigurare sociala sas nico sas nico Buna sunt nico si as avea o intrebare si vas fi recunoscatoare daca mati ajuta. Eu de curand miam terminat scoala si nu imi gasesc nimic de lucru :(( as dori ... (vezi toată discuția)
Carnet de munca ; somaj sc_coron_srl sc_coron_srl buna seara, am si eu o rugaminte, daca se poate sa-mi spuna si mie cineva cat se plateste acum la carnet de munca, daca depui tu singur bani, ptr salariul ... (vezi toată discuția)