avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Domnilor avocati,

Voi incerca sa explic cat de bine posibil situatia existenta in familia mea.

Mama mea a avut un singur frate, care a decedat in urma cu o saptamana. Unchiul meu a fost casatorit in ultimii 3 ani cu o doamna care acum revendica o parte din mostenirea la care are dreptul verisoara mea (mostenire ramasa de la bunicii nostri, parintii mamei si ai unchiului meu).

Va rog sa-mi spuneti la ce parte din mostenire are dreptul sotia unchiului meu.

Va multumesc pentru ajutor
Cel mai recent răspuns: ContSters50213 , utilizator 09:03, 19 Ianuarie 2008
Daca spuneti verisoara, banuiesc ca unchiul are o fata, corect?

In acest ca, sotia unchiului are dreptul la 1/4 din mostenire, mostenire din care tb. excluse bunurile ce-i revin sotiei din comunitatea de bunuri dobandite in timpul casatoriei.

Exact, unchiul meu are o fata.

Ca sa inteleg corect: din partea de mostenire a verisoarei mele, sotia unchiului meu are dreptul la 1/4.
Acest lucru este valabil si in conditiile in care au fost casatoriti doar 3 ani si nu exista bunuri comune acumulate in acesti ani? In fapt, toata mostenrirea este constituita de ce i-a revenit unchiului meu din partea parintilor lui.

Multumesc
Puteau sa fie casatoriti si de trei zile...
La moartea unuia din soti, sotul supravietuitor in concurs cu descendentii defunctului are dreptul la 1/4 din masa succesoarala ramasa de la defunct (aici se includ bunurile lui proprii, cota parte din bunurile comune etc ... sau pot sa fie doar datorii..) Restul de 3/4 se imparte descendentilor - in cazul prezentat acest 3/4 il culege verisoara (fiica defunctului din cate inteleg).

Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2008
romascanu, moderator
Multumesc pentru lamurire, este mai mult decat suficient.

Acum, ca m-am lamurit cu asta...imi puteti explica putin care sunt pasii obligatorii care trebuie urmati in cazul unei succesiuni de genul celei descrise mai sus?

Multumesc
Daca verisoara si sotia supravietuitoare au inteleles cat li se cuvine din mostenirea defunctului si nu se lasa cu "paruiala" atunci e simplu. Merg impreuna la un notar de la locul ultimului domiciliu al mortului cu actele de stare civila (deces, nastere, casatorie) si cu actele de proprietate ale bunurilor pe care le avea defunctul si mai departe le povesteste notarul.

Alte discuții în legătură

Pentru mostenire ContSters158452 ContSters158452 Au decedat niste unchi care la randul lor aveau 2 imobile si nu aveau copii.Eu din partea matuse-i sunt ruda de gradul 1 .Dupa decesul lor cele 2 imobile s-au ... (vezi toată discuția)
Succesiune adevar2014 adevar2014 Buna, as avea nevoie de ceva sfaturi, Am un avocat dar stiti poate nu-i destul de sincer cu mine, pentru ca daca imi zice nu mai merg la proces si asa nu mai ... (vezi toată discuția)
Cum se face impartirea? mihai alexandru mihai alexandru Daca intr-o familie formata din parinti si 2 copii moare unul din parinti ( mama,tata) cum se imparte partea defunctului ? Cat revine la (sot,sotie) si cat la ... (vezi toată discuția)