avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie de somaj pentru absolventi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie de somaj pentru absolventi

Buna,

As avea o nelamurire referitor la acordarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi. Am terminat studiile de masterat in Iulie anul curent si pana in prezent nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca. Nu m-am inscris la AJOFM pana in prezent din anumite motive. Intrebarea mea este daca se mai poate depune cererea in vederea acordarii indemnizatiei de somaj? Conform Legii 76/2002, Art.38, alin.4 termenul de decadere din drepturi este de 12 luni de la data dobandirii calitatii de somer.

Cei de la oficiul AJOFM mi-au spus ca nu mai pot depune cererea fiindca a expirat termenul de 60 de zile, dar din ceea ce inteleg eu din Legea 76 termenul de 60 de zile este doar intervalul de timp necesar pentru ca un absolvent care nu a reusit sa se incadreze in munca, sa intre la categoria someri, iar conform art.38, alin4 termenul de decadere din drepturi ar fi de 12 luni de zile.

Rog pe cei care au cunostinte in domeniu sa isi dea cu parerea.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:30, 15 Octombrie 2010
1. Cred ca este vorba de urmatoarea prevedere din Legea 76/2002:
Art.34...
(3) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (2) beneficiază de indemnizaţii de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii.

2. Dvs. nu indepliniti una din cele 3 conditii obligatorii si anume lit.a).
Da dar functionara de la ghiseu mi-a spus ca nu mai pot beneficia de indemnizatie de somaj nici daca ma inscriu in baza de date a AJOFM fiindca a expirat termenul de 60 de zile. Daca ma inscriu in baza de date a AJOFM in acest moment, indeplinesc toate cele 3 conditii enumerate de dumneavoastra mai sus dar conform celor spuse de functionarii AJOFM nici atunci nu mai pot beneficia de indemnizatie.

Asta imi este inca neclar, daca am pierdut sau nu acest drept? Conform Legii 76/2002, art.38, alin. 4 termenul de decadere din drepturi ar fi de 12 luni de zile, nu de 60 de zile. Exista vreo prevedere contradictorie in normele de aplicare ale acestei legi, H.G. 174/2002 ?

1. La aplicarea prevederii legale de mai sus, art.34(3), lit.a), se tine seama si de:
Art.17...
(2) Sunt asimilate şomerilor persoanele aflate în situaţiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiţii:
a) sunt absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, în vârstă de minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire nu au reuşit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;
2. Deci conditia inscrierii era sa o faceti in 60 de zile de la absolvire.
3. Normele de aplicare a Legii 76/2002 spun doar atat:
Art. 8. - (1) Persoanele prevazute la art. 17 alin. (2) lit. a) si c) din lege se considera ca nu au reusit sau nu au putut sa se incadreze in munca, daca fac dovada ca in perioada de 60 de zile de la data absolvirii, respectiv 30 de zile de la data lasarii la vatra, s-au inregistrat la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene sau a municipiului Bucuresti ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii, in vederea medierii pentru incadrare in munca.
(2) Dovada inregistrarii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii, se face cu o adeverinta eliberata de furnizori, prin care se certifica data inregistrarii persoanei in evidentele proprii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Cand normele 'bat ' legea libra_y2005 libra_y2005 Azi am avut o zi dificila. Am incercat , mai bine zis, am crezut ca si in Romania, litera de lege E LEGE. Din pacate , NU e asa. Normele de aplicare ale Legii ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj absolvent de liceu melinaR melinaR buna am o intrebare fica mea a absolvit liceul dar nu a depus actele de somaj am inteles ca le mai poate depune pana pe 1 sep 2015 tot am cautat un loc de ... (vezi toată discuția)