avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand normele \'bat \' legea
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand normele 'bat ' legea

Azi am avut o zi dificila. Am incercat , mai bine zis, am crezut ca si in Romania, litera de lege E LEGE.
Din pacate , NU e asa. Normele de aplicare ale Legii modifica total Legea.
Azi am fost sa depun dosarul de somaj al fiului meu, care a avut nesansa sa pice rezidentiatul.Si , inarmata cu legea 76 din 2002 si raspunsul primit de la consultantul Dvs, am sperat in succes,in intrarea in normal a unei situatii dificile si neplacute.
Din pacate, continutul si prevederile articolelor : 38, respectiv 17, alin.2,litera b, in care sunt prezentate conditiile de obtinere a ajutorului de somaj de catre un absolvent de invatamant superior, sunt complet modificatede normele de aplicare a acestora din HG 174/20 februarie 2002, art.8, care prevede obigativitatea PREZENTARII absolventului la Oficiul Fortelor de munca, in termen de 60 de zile, pentru INSCRIERE.
Deci nu te-ai inscris, nu existi.Textul de lege este NUL SI NEAVENIT.
Si atunci ma intreb, cine are dreptate , in tara noastra frumoasa - textul Legii sau Normele de aplicare?
Cum poate fi tratat acest lucru? In cine sa te mai increzi, cand albul devine negru si ceea ce ai crezut ca stii, de fapt e o eroare, cu iz legislativ demodat , actualizat cu niste Norme care au grija sa schimbe total,#-o totul?
Va rog ajutati-ma sa inteleg, cum poti sa fii somer inainte de a sti daca esti sau nu rezident, stiind ca legile statului roman nu permit unui absolvent de medicina generala sa profeseze nicaieri fara rezidentiat ? De ce un text de lege se modifica atat de drastic prin niste Norme ? Cum se pot remedia aceste lucruri?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: libra_y2005 , utilizator 21:29, 14 Ianuarie 2015
Raspunsul cel mai simplu este ca Legea 76/2002 este o norma generala iar HG 174/2002 este o norma speciala. Ramane de vazut la ce se refera cele doua si daca sunt chiar atat de contrare.

Pe de-o parte avem

Legea 76/2002
Art. 17. – (2) Sunt asimilate șomerilor persoanele aflate în situațiile prevăzute la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiții:
b) sunt absolvenți ai școlilor speciale pentru persoane cu handicap în vârstă de minimum 16 ani, care nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale;*

si de cealalta parte

HG 174/20 februarie 2002
ART. 8
(1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (2) lit. a) şi c) din lege se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă, dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii, respectiv 30 de zile de la data lăsării la vatră, s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrare în muncă.
(2) Dovada înregistrării la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, se face cu o adeverinţă eliberată de furnizori, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii.

Astfel, putem deduce faptul ca normele la care va referiti nu sunt de natura sa va ajute in cazul dumneavoastra. In alta ordine de idei, Legea 76/2002 continua sa prezinte aspecte aplicabile in cauza dumneavoastra, si anume:

Legea 76/2002
Art. 17. – (2) Sunt asimilate șomerilor persoanele aflate în situațiile prevăzute
la art. 16 lit. b), dacă îndeplinesc următoarele condiții:
a) sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ, în vârstă de
minimum 16 ani, care într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire
nu au reușit să se încadreze în muncă potrivit pregătirii
profesionale;*

Astfel norma de aplicare a legii nu schimba legea datorita faptului ca se regasesc aceleasi elemente atat in una cat si in cealalta.

Putina atentie, va rog.
iulius13 a scris:

Raspunsul cel mai simplu este ca Legea 76/2002 este o norma generala iar HG 174/2002 este o norma speciala. Ramane de vazut la ce se refera cele doua si daca sunt chiar atat de contrare.

.....



Este total eronat sa se considere ca Normele de aplicare unei Legii au caracter special.

Caracterul special il da tot un act normativ de aceeasi putere ca si si Legea 76/2002 care reglementeaza anumite aspecte derogatorii de la legea generala.

De exemplu, norma generala - Codul Muncii - art.75 si norma speciala - fostul art.86 alin.6 din Legea 85/2006 (termenul de preaviz).


@ libra_y2005
Eu nu as pune sub semnul intrebarii aspectele semnatele in mesajele anterioare, ci oportunitatea alin.2-4 al art.38 din Legea nr.76/2002 in cazul dvs., si anume :

art.38
(1)Indemnizatia de somaj se acorda persoanelor prevazute la art. 17, la cerere, dupa caz, de la data:
......
l)expirarii perioadei de 60 de zile, prevazuta la art. 17 alin. (2) lit. a);
m)absolvirii, pentru cazurile prevazute la art. 17 alin. (2) lit. b);

(2)Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3)Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4)Termenul de maximum 12 luni prevazut la alin. (3) este termen de decadere din drepturi.
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara,
Asa am crezut si eu , insa d-na directoare de la AJOFM , este de cu totul alta parere, incadrand situatia prezentata anterior la art.8 din norme, justificand refuzul prin art.8 din Norme.Nu am reusit in nici un fel sa modific atitudinea dansei si nici incadrarea, din pacate. Incadrarea situatiei a fost facuta prin prisma continutului articolului din Norme si cu asta a incheiat discutia.Textul Legii a fost considerat 'actaulizat' prin Norme!!!
Deci ce pot sa fac?
Ultima modificare: Marți, 16 Decembrie 2014
libra_y2005, utilizator
Puteti ataca in instanta decizia AJOFM-ului.
De ce nu incercati sa cereti parerea Ministerului Muncii?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de somaj pentru absolventi sebi_pop sebi_pop Buna, As avea o nelamurire referitor la acordarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi. Am terminat studiile de masterat in Iulie anul curent si pana in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj roxanik18 roxanik18 imi puteti spune va rog daca pentru indemnzatia de somaj pentru absolventi te poti inscrie doar intr-un termen de 60 zile sau poti si dupa. (vezi toată discuția)
Ajutor somaj absolventi tuilleries tuilleries Buna ziua! Fiul meu a intrerupt cursurile in clasa a XII-a. Le-a reluat anul trecut la seral si acum va sustine examenul de bacalaureat. As dori sa stiu ... (vezi toată discuția)