avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... micsorarea salariu - legal sau nu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

micsorarea salariu - legal sau nu

Buna ziua.
Saptamana asta in cadrul firmei in care lucrez s-a luat decizia sa se scada salariile la tesa cu 8%.
Prima problema, este vreo posibilitate prin care sa refuz acest lucru?
A doua problema este ca luna aceasta, pe 3 octombrie mi-am terminat de efectuat concediul de odihna pe anul acesta, fara sa fi avut o zi din acesta platita.
Dupa cum se aude, graficul plati concediilor pentru anul aceasta va incepe la anul in luna mai. Daca pana atunci mai face 2 scaderi, concediul meu va fi calculat la salariul de cand se va efectua plata nu la data la care eu mi-am efectuat concediul.
Ce pot sa fac in aceste cazuri?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: rosu gheorghe , utilizator 18:57, 12 Octombrie 2010
Pentru a se modifica salariul trebuie semnat un act aditional la CIM.Acest act se semneaza de catre AMBELE parti.Nu semnati si nu au ce sa va faca.
In alta ordine de idei referitor la efectuarea si plata CO sesizati ITM-ul .In mod normal indemnizatia de CO se acorda INAINTE de a intra in CO, si se calculeaza ca medie a veniturilor nete din ultimile 6 luni anterioare celei in care se efectueaza CO.
stiu ca sa acorda inainte de a intra in CO. Dar jumatate din CO am efactuat in luna aprilie a acestui an si nici pana acum nu mi-am primit banii pe acea jumatate. Am sa vad daca mi se va da sa semnez vreun act sau ceva, iar in legatura cu CO-ul am sa fac inainte o cerere scrisa catre conducere sa vad ce rezolutie primesc. Iar apoi ma voi adresa itm-ului.
Mai am o intrebare...
Pana acum eram platit in regie... acum am inteles ca se va trece in acord, si in cazul acesta va trebui sa semnez un act aditionaul, sau ceva?
Sau pur si simplu se face fara sa se ia in seama angajatii?
nicolae_dana a scris:

.In mod normal indemnizatia de CO se acorda INAINTE de a intra in CO, si se calculeaza ca medie a veniturilor nete din ultimile 6 luni anterioare celei in care se efectueaza CO.

Stimata colega ati auzit de CCMUNN pe anii 2007-2010 art.59 ?
- (1) Pe durata concediului de odihnă, salariaţii vor primi o indemnizaţie ce reprezintă media zilnică a veniturilor din ultimele trei luni anterioare lunii în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(2) Indemnizaţia de concediu nu poate fi mai mică decât salariul de bază, sporul de vechime şi indemnizaţia pentru funcţia de conducere, luate împreună, corespunzător numărului de zile de concediu.
(3) Prin contractele colective de muncă de la celelalte niveluri se poate stabili ca, în raport cu posibilităţile economico-financiare ale unităţii, pe lângă indemnizaţia de concediu, să se plătească şi o primă de vacanţă.
(4) Indemnizaţia de concediu şi, după caz, prima de vacanţă se plătesc înainte de plecarea în concediu.
(5) Orice convenţie prin care se renunţă total sau în parte la dreptul la concediul de odihnă este interzisă.
Ultima modificare: Marți, 12 Octombrie 2010
rosu gheorghe, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie de concediu daca ai avut ctr de munca suspendat pe perioada grvei sindicale elagrosu elagrosu Buna ziua , Am marea rugaminte da am alamuri cum se calculeaza co ptr decembrie daca in sept si oct am fost in greva ? Care trei luni se iau in calcul , ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna eugica eugica Sunt angajat de 2 ani ca sofer la un srl. iau 2000 ron in mana dar cand vine vorba de concediu de odihna spune ca imi plateste 85% din cat am pe cartea de ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna camellia_camy camellia_camy Buna ziua, As dori sa stiu si eu modul de calcul al concediului de odihna deoarece se desfiinteaza postul si nu am luat pe acest an decat 6 zile din 21 .Va ... (vezi toată discuția)