avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Opozitie la cesiune parti sociale.
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Opozitie la cesiune parti sociale.

Buna ziua !

In fapt este vorba despre cesionarea partilor sociale ale unui SRL, aceasta facandu-se in data de 25.06.2010, prin contract notarial si AGA acestea au fost inregistrate la Oficiul Registrului Comertului , urmand ca in data de 1.07.2010 sa se pronunte rezolutia nr. 6471 prin care se admite cererea de depunere si mentionare a actelor asa cum au fost ele formulate.

In consecinta conform art. 62, alin.1 din legea 31/1990 o eventuala opozitia a tertilor se face in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial a horararii AGA si a actului modificator.

Va mentionez ca publicarea hortarari AGA in Monitorul Oficial al Romaniei partea a –IV a nr. 3054 din 13. 07.2010

Impotriva cesiuni partilor sociale s-a introdus o opozitie de catre DGFP, in data de 31.08.2010, in acest sens emitandu-se o rezolutie de catre Registrul Comertului de admitere a cereri de opozitie in data de 1.09.2010, opozitia fiind introdusa pe motive care invocau noile prevederi ale OUG 54/2010, si implica solicitarea de neinregistrarea a modificarilor adu-se in urma cesionarii partilor sociale pana la plata debitelor pe care societatea le datoreaza statului.


Din cate vad eu conform termenelor de mai sus opozitia este introdusa tardiv , ea neincadrandu-se in termenele prevazute de lege. Asta daca nu imi scapa ceva.

Daca are cineva o sugestie as fi recunoscator.

Va multumesc !
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: ovidiuhanzu , utilizator 06:50, 21 Octombrie 2010
Nu aveti cale de atac impotriva acestei admiteri a opozitiei?
Ba da calea de atac este recursul pe care l-am si inaintat , . la fel in 15 zile de la publicarea in monitorul oficial. Ma intrebam daca mai e ceva ce imi scapa .
- termenul de opozitie este de 30 de zile de la publicare in M Of. -
Ba da calea de atac este recursul pe care l-am si inaintat , . la fel in 15 zile de la publicarea in monitorul oficial. Ma intrebam daca mai e ceva ce imi scapa .


Opozitia se inregistreaza la ORC care o mentioneaza in registru si o transmite la tribunal.
O sa fiti citat de catre tribunal in dosarul respectiv si puteti sa formulati intampinare la opozitie.
Puteti sa formulati recurs daca sentinta in dosarul de fond va este nefavorabila Ca urmare nu inteleg unde ati depus recursul acum cand nu s-a judecat fondul ???
Prevederile legii 31 sunt clare
art 202
(23) Creditorii sociali şi orice alte persoane prejudiciate prin hotărârea asociaţilor privitoare la transmiterea părţilor sociale pot formula o cerere de opoziţie prin care să solicite instanţei judecătoreşti să oblige, după caz, societatea sau asociaţii la repararea prejudiciului cauzat, precum şi, dacă este cazul, atragerea răspunderii civile a asociatului care intenţionează să îşi cedeze părţile sociale. Dispoziţiile art. 62 se aplică în mod corespunzător.@
(24) Transmiterea părţilor sociale va opera, în lipsa unei opoziţii, la data expirării termenului de opoziţie prevăzut la art. 62, iar dacă a fost formulată o opoziţie, la data comunicării hotărârii de respingere a acesteia.@
Dpdv al legii opozitia trebuie intai motivata.
Apoi nu se poate exercita decat impotriva celor care intentioneaza sau comit o fapta.
Cine a comis aici o fapta? Unul sau mai multi asociati doresc sa-si exercite dreptul de a-si instraina bunurile proprietate personala.
Opozitia se poate face doar imptriva acestor asociati si doar daca exista motive, cum ar fi datorii sau credite ale asociatilor (si nu ale societatilor unde sant asociati).

Deci:
- opozitia se depune dupa termenul stabilit de lege
- opozitia sa facut probabil fara motivare
- opozitia se face impotriva unei persoane impotriva carei nu exista pretentii (datoriile le are firma si nu asociatul, in afara cazului in care asociatul a semnat si in nume propriu pentru datorii sau credite)
Si pentru aceasta trebuie deschis proces? Nu se poate prezenta pur si simplu ORC-ului toate legile care reglementeaza acest act de transfer, cu atragerea atentiei ca ORC savarseste o incalcare flagranta a legii pentru care cu siguranta poate fi trasa la raspundere?

Alte discuții în legătură

Vanzare/cesionare srl lyo lyo buna ziua, detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i ... (vezi toată discuția)
Termenul de opozitie de la cesiune este la fel la sa ca si la srl?? adela05 adela05 in situatia in care un SRL care este actionar in cadrul unui SA cesioneaza toate actiunile pe care le detine in SA catre o ps fizica (care este asociat unic in ... (vezi toată discuția)