avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale vanzare/cesionare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

vanzare/cesionare SRL

buna ziua,
detin un SRL-2 asosiati (50-50) si vreau sa-l vand/cesionez catre tert.am citit pe acest forum ca pentru rapiditatea in preluarea firmei pot sa-i cesionez o mica parte din partile sociale urmand o marire de capital social ca apoi cumparatorul sa preia intreaga societate.as dori sa ma sfatuiti ce pasi trebuie sa urmez in acest sens avand in vedere ca asociatul meu e plecat definitiv din tara, am doar acordul lui verbal pentru cesionare.pot angaja un avocat care sa-mi redacteze actul aditional si sa-l trimit asociatului sa-l semneze?trebuie semnatura in original sau poate sa mi-l trimita semnat prin fax ( scanat)?sau ...altfel cum se poate?
multumesc
Cel mai recent răspuns: justme8 , utilizator 23:47, 19 Decembrie 2010
Personal ma indoiesc ca metode diferite permit cresterea rapiditati executarii formalitatilor. Potrivit legilor care imi sant cunoscute (dar poate exista si alte reglementari ce nu le cunosc) modificarea numarului de asociati sau modificarea cotei aportului la capitalul social al asociatilor reprezinta o modificare a actului constitutiv, care trebuie inregistrata la ORC. Termenul in care trebuie transmise datele catre ORC si termenul in care ORC trebuie sa inscrie modificarile si sa le publice in MO este iarasi reglementat prin lege.
Probabil doar modificarea capitalului social fara modificarea aporturilor asociatilor sa se poata face in termen legal mai scurt.
Pentru rapiditate legea prevede de multe ori ca se pot plati taxe de urgenta.
Insa relatiile personale intre cel ce transmite datele la ORC si angajatii ORC pot face ca formalitatile sa nu dureze termenul maxim prevazut de lege, bineinteles fara a se incalca alte drepturi.
Exemplu: Termenul de publicare in MO ar fi 45 zile, termenul este de obiectie 23 zile. Daca relatiile cu functionarul sant bune atunci puteti sa va asteptati ca publicarea in MO sa se faca dupa cel putin 24 zile. Altfel ramane obligatia de publicare dupa cel mult 45 zile (datele nu au nimic de a face cu termenii prevazuti de lege)
Sfatul meu este sa faceti cesiunea tuturor partilor sociale printr-o singura hotararea ( nu este absolut niciun avantaj sa cesionati initial o parte din partile sociale, apoi sa mariti capitalul social si apoi sa efectuati inca o cesiune -deoarece tot veti mai ramane asociat chiar daca procentul va fi infim, va complicati inutil, vor fi trei dosare de Registru ( cesiune, majorare de capital, cesiune)deci si costurile vor fi mai mari).
Contractul de cesiune si Hotararea Adunarii Generale a Asociatilor trebuie semnate in original de cedenti se de cesionar.

Daca doriti va pot ajuta eu cu redactarea actelor. Nr. meu este 0720 049 071.

av. Elena Bostina
User Lyo se refera la modificarile de procedura introduse prin OUG 54/ 2010.
In cazul in care cesioneaza catre o persoana din afara societatii, va fi nevoita sa astepte publcarea in Monitorul Oficial a Hotararii AGA de cesiune + termenul de 30 zile, ceea ce va duce la o durata de minim 5-6 saptamani pentru procedura de cesiune (daca nu face nimeni opozitie).

In cazul in care, in societate este cooptat un nou asociat, prin majorarea capitalului social, caruia i se vor distribui parti sociale nou-create, dupa care se realizeaza o cesiune intre asociati, termenul total de realizare a intregului demers se limiteaza la 2 saptamani, pentru ambele dosare !
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Primoris SRL, Consilier juridic
Este simplu.

Operatiunea se face in doua etape si dureaza 10 zile lucratoare.
Etapa 1 - majorare, retragerea administrator, descarcare gestiune, proces verbal predare primire,
Etapa 2 - cesiune totala interna.

Recomand ajutor specializat
(sunt multi necunoscatori care-si dau cu parerea)
Riscurile sunt mari in cazul in care se gresesc actele.

Consultanta de la registru nu este suficienta.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 17 Octombrie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
albertokurtyan a scris:

Este simplu.

Operatiunea se face in doua etape si dureaza 10 zile lucratoare.
Etapa 1 - majorare, retragerea administrator, descarcare gestiune, proces verbal predare primire,
Etapa 2 - cesiune totala interna.




multumesc pentru raspunsuri.totusi...
care este diferenta intre "retragere administrator" si cesiunea totala interna? administratorii sunt chiar asociatii.
asa cum am spus, asociatul meu este plecat din tara si nu poate reveni.cum ar trebui sa procedez ca e dificil sa fie semnatura in original.se poate sub alta forma si anume?

Alte discuții în legătură

Srl cu trei asociati banad banad Buna in seara! In cazul unui SRL cu trei asociati unul dintre ei doreste cesionarea partilor sale sociale iar in actul constitutiv se prevede ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesionarea partilor de interes igor_drangoi igor_drangoi In situtia unei societati cu raspundere limitata, in care au fost cesionate o partile sociale (de la 50%:50% la 25%:25%:25%:25%). Cesioanrea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Cesionare parti sociale kappauser kappauser Care este pasajul, articolul sau textul din lege sau din OG 54/2010 care fac imposibila (interzic) cesionarea partilor sociale in cazul in care societatea are ... (vezi toată discuția)