avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Produse-achizitii publice
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Produse-achizitii publice

Daca s-a facut licitatie pe un anumit tip de produs, apoi este necesara suplimentarea produselor, care este solutia din moment ce pe baza unui act aditional nu se poate???
Cel mai recent răspuns: pincag , utilizator 08:25, 13 Octombrie 2010
Suplimentarea, in cazul contractelor de furnizare produse, opereaza numai daca s-a mentionat aceasta posibilitate atat in documentatia initiala, cat si in anuntul de particpare. De asemenea, estimarea valorii contractului, inainte de momentul initierii procedurii de atribuire, trebuie sa contina si aceasta suplimentare a contractului, conform art. 25, alin. (1) din OUG 34/2006 "Autoritatea contractanta are obligatia de a estima valoarea contractului de achizitie publica pe baza calcularii si insumarii tuturor sumelor platibile pentru indeplinirea contractului respectiv, fara taxa pe valoarea adaugata, luand in considerare orice forme de optiuni si, in masura in care acestea pot fi anticipate la momentul estimarii, orice eventuale suplimentari sau majorari ale valorii contractului."
Ceea ce ai mentionat pana acum, era o micuta confunzie, pentru ca vorbim de prevederile procedurii de Negociere fara publicare. Suplimentarea de produse nu se face printr-o alta procedura, pentru ca atunci nu se mai numeste suplimentare ci o noua atribuire. Suplimentarea se poate face prin act aditional fie in perioada de valabilitate a contractului initial, fie prin suplimentarea duratei contractului initial cu maxim 4 luni, daca s-a prevazut din start aceasta posibilitate (inclusiv in cadrul contractului pe care intentionezi sa-l suplimentezi). A suplimenta prin achizitie directa in limita de 15000 reprezinta eludarea legislatiei.
teo, supliementrea de orice tip nu este permisa doar prin precizarea optiunii de a supliemnta. se poate face in conditiile art 122 sau art 6 din hg 925. in cazul in care nu ai stabilita cantitatea concreta dorita, legea iti ofera posibilitatea incheierii unu acord cadru.
Nu trebuie confundate notiunile. AC nu poate uza de posibilitatea suplimentarii daca nu a precizat-o de la bun inceput. Iar daca precizat-o, inclusiv in contract, se poate face prin act aditional. Invocarea art. 6 din HG 925 vine sa confirme ceea ce am sustinut mai sus.
Art. 122 reprezinta NEGOCIEREA FARA PUBLICAREA PREALABILA A UNUI ANUNT DE PARTICIPARE pentru AC mentionate la art 8 lit a,b, si c, iar la art. 256 reprezinta acelasi lucru, dar pentru AC mentionate la art. 8 lit d si e. NEGOCIEREA este procedura de atribuire conform art. 18, lit d din oug nr. 34/2006 si acolo vorbim de in mod exceptional de suplimentarea pentru ca esenta este alta: acelasi contractant initial pentru lucrari si servicii.
Pentru produse este valabil ceea ce am mentionat mai sus.
doar in conditiile art 6 am zis si eu ori in conditiile art 122 prin procedura. altfel nu se poate indiferent ca ai anuntat sau ai prevazut posbilitatea asta.
Si ce se intampla daca este necesara suplimentarea cantitativa a contractului si esti in perioada de valabilitate a lui????
Atunci nu mai intervine art. 6 din hg

Alte discuții în legătură

Act aditional pincag pincag Stiu ca orice modificare a contractului se face prin act aditional daca se incadreaza in ordonata 34, dar pe produse se poate suplimenta prin act ... (vezi toată discuția)
Act aditional seby_red_dogg seby_red_dogg Va rog sa ma ajutati intr-o problema...Din cauza bugetului, contractele la achizitii au fost facute pe o perioada de doar 3 luni si au expirat la sf lunii ... (vezi toată discuția)
Act aditional si negociere fara publicare? geanina.valean geanina.valean Buna ziua, Suntem o AC care a incheiat cu un operator economic un contract de lucrari pentru alimentare cu apa potabila a unei comune, prin procedura de ... (vezi toată discuția)