avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor in cazul in care parinti nu au avut ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor in cazul in care parinti nu au avut acte! URG

Buna ziua!

As dori sa stiu la cine sa apelez si ce anume trebuie sa fac pentru a avea o incredintare de minor (hotarare judecatoreasca).
Problema in cazul meu este in felul urmator: eu(mama) si cu tatal copilul am fost impreuna timp de 4ani, traind in aceasi casa dar fara a avea acte. Pe parcul acestei perioade am realizat diverse "chestii" impreuna pe unele fiind stipulata pe hartii pe altele nu, de ex: infiintare societate comercial care are un profit destul de frumusel (magazin), leasing pe numele firmei...etc, nu m-ar interesa acest aspect al bunurilor realizate pe parcul acestor anii ci cel mai mult custodia copilului. Cel care a parasit domociliul a fost tatal(perioada in care a facut acest lucru eu inca nu munceam-nu aveam un salariu fix/luna), dupa o anumita perioada el si-a gasit alta partenera de viata (tot fara acte) cu care s-a si mutat. Precizez ca tatal este cetatean strain,neamt, si ca nu are inca acte de romania si doar firma care este pe numele lui. Dupa ce au trecut aproape 1an de la despartirea noastra, timp in care el a mai trecut sa-si vada copilul de ceva timp ma preseaza ca sa ii dau baietelul in noua lui casa, sa doarma cu el ceea ce nu cred ca ar fi OK. Acum am un salariu destul de frumusel pe cartea de munca, locuinta parintilor..etc.As dori sa stiu ce presupune incredintarea minorului in favoarea mamei si daca pot obtine acest lucru.Cat ar dura?
Instanta dispune incredintarea minorului unui din parintii "fara acte" (concubini) tot astfel cum o face si in cazul parintilor divortati. Aveti toate sansele. Nu dureaza mult ... sau depinde de cat razboi vrea sa poarte fostul. (banuiesc ca minorul a fost recunoscut de tata).
Ultima modificare: Luni, 14 Ianuarie 2008
romascanu, moderator
Da, minorul a fost recunoscut de tata (in acte). As dori sa stiu care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplinesc pentru a primi incredintarea minorului.
Le indepliniti, nu asta e problema, problema mi se pare faptul ca nu vi se pare ok ca tatal sa petreaca timp cu fiul lui.
Asa e, nu e corect, dar nu e corect ce faceti dv. Copilul nu este proprietatea exclusiva a unui parinte, el are doi parinti si cel mai bine pentru dezvoltarea psiho-sociala a lui este sa tina legatura, cat de mult se poate, cu ambii parinti.
Ruptura sa aproape complet de unul dintre parinti va lasa rani adanci si ma mira faptul ca o mama nu vrea binele copilului sau.

Oricum, juridic, dv. aveti toate sansele sa va fie incredintat copilul, asa cum si tatal are toate sansele sa primeasca drepturi de vizitare. Adica sa poata lua copilul la sfarsit de saptamana si in vacante.

Parerea mea: daca tatal vine rar sa-l vada si il cere o data la 3 luni, iesiti mai bine (in ceea ce urmariti dv.) decat cu o hotarare care i-ar da copilul de doua ori pe luna si cate o saptamana in vacante.

Sa aveti un copil fericit!
Eu vreau ca copilul sa aiba o viata cat mai fericita si sa nu aiba ranii provocate de unu din parinti si tocmai de aceea as vrea ca acest "circ" prin tribunale sa le fac acum cat este mic si nu constientizeaza 100% ce si cum.
Ceea ce eu vreau sa obtin este ca tatal sa nu aiba dreptul de a lua copilul in noua lui casa!Vreau sa aiba dreptul sa vina in vizite cand vrea dar ceea ce vreau eu este: sa nu aiba dreptul sa ia copilul in "noua lui casa" si nici sa plece cu el din tara! Precizez caci copilul are cetatenie dubla si este trecut si pe pasaportul meu de romanca!Unu dintre motive pentru care nu vreau sa aiba voie sa ia copilul in casa lui cea noua alaturi de noua lui partenera de viata este ca am o ciudata banuiala ca s-a apucat de droguri (marihuana etc..).Cum pot obtine acest lucru?
Va multumesc pentru sfaturi
Nu prea puteti obtine... e greu sa-i iei unui parinte dreptul de a intretine relatii personale cu un copil al sau.
Dar puteti incerca sa demonstrati chestiunea cu drogurile, va da o sansa buna. Cu banuieli insa, cam greu...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Procura pentru imputernicirea drepturilor parintesti in urma divortului alexanra alexanra Buna ziua, in urama divortului in care au fost minori , copilul mi-a fost incredintat spre crestere si educatie dar autoritatea parinteasca ne-a revenit la ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara/drept vizita lexyaly lexyaly Am divortat de un an si aproape 2,copilul ramanand in custodia mea dar pe hotararea judecatoreasca nu s-a pus un program de vizita pt tata,ci doar pensia ... (vezi toată discuția)