avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Debit pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Debit pensie de invaliditate

Daca o persoana ,pensionar gradul III,lucreaza la o unitate 4 ore ,iar in paralel o alta societate comerciala ii plateste,din proprie initiativa CAS care ar echivala cu inca doua ore,aceasta persoana poate pierde pensia de invaliditate pentru ca se crede ca a lucrat 6 ore in loc de 4?
Cum se poate ataca o asemenea decizie de diminuare a pensiei?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 06:54, 14 Octombrie 2010
1. Nu poate lucra cu mai mult de 4 ore pe zi.
2. Ce inseamna ca o SC ii plateste "din proprie initiativa" CAS? Inseamna ca mai are un CIM cu 2 ore!?
3. In aceasta situatie nu se diminueaza pensia ci inceteaza plata ei iar pensionarul va trebui sa restituie pensia necuvenita.
Invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel puţin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala (deci maxim 4 ore / zi).

Daca societatea respectiva a retinut si virat CAS, retinere care se efectueaza din venituri realizate, inseamna ca apareti in evidenta informatizata a casei de pensii cu 6 ore lucrate / zi. De principiu se poate ataca orice decizie de debit, dar sansele de a castiga litigiul sunt apropiate de 0.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate si salariu steliandragoi steliandragoi Bun gasit, Avem o speta: O persoana incadrata in gradul 3 de invaliditate avand drept de munca jumatate de norma se angajeaza cu norma intreaga. ... (vezi toată discuția)
Pensie boala+angajare la stat ionelachirvase ionelachirvase daca tatal meu este pensionat pe caz de boala se poate sa-i facem angajare ca insotitor pt o persoana cu handicap locomotor? multumesc (vezi toată discuția)
Administrator de firma vreau sa ma pensionez valy_xenon valy_xenon Buna ziua, Ma numesc Vlad Ditu si sunt administratorul unei firme de consultanta cu doi angajati: eu si contabilul. Am 53 de ani si peste 30 de ani vechime. ... (vezi toată discuția)