Am si eu o intrebare:
m-am casatorit in Germania, avem dubla cetatenie romana/germana atat eu cat si sotul. Am locuit impreuna, domiciliul comun fiind in Germania.
Ne-am despartit in ianuarie anul acesta, urmand ca in ianuarie 2011 sa introducem divortul (dupa legile germane trebuie sa stam 1 an separati).
De atunci sotul meu isi petrece timpul mai mult in Romania, avind acolo un apartament si o casa, eu locuiesc in continuare in Germania unde am serviciul.
Exista posibilitatea ca, fara acceptul meu sa introduca si sa obtina divortul in Romania?
Mentionez ca in primavara mi-a propus acest lucru din motive (zice el) financiare si a fost nemultumit cind i-am spus ca legal nu este posibil atita timp cat amindoi am avut domiciliul in Germania. Este posibil ca el sa astepte acum implinirea anului si sa declare ca acest an a locuit in Romania si sa intenteze divortul?si sa ma declare pe mine cu domiciliul necunoscut ca sa nu aflu de divort?
In cazul in care se intimpla asa, este valabil divortul?Sau il pot contesta in Germania?
Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Vezi si Regulamentul CE nr. 2201/2003
Articolul 3
Competenta de fond
(1) Sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul, separarea de drept si anularea casatoriei instantele judecatoresti din statul membru:
(a) pe teritoriul caruia se afla:
- resedinta obisnuita a sotilor sau
- ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
- resedinta obisnuita a paratului sau
- in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an imediat inaintea introducerii cererii sau- resedinta obisnuita a reclamantului in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin sase luni imediat inaintea introducerii cererii si in cazul in care acesta este fie resortisant al statului membru respectiv, fie, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, are "domiciliul" in acel loc;
(b) de cetatenie a celor doi soti sau, in cazul Regatului Unit si al Irlandei, statul "domiciliului" comun.
(2) In sensul prezentului regulament, termenul "domiciliu" se interpreteaza in sensul sistemelor de drept ale Regatului Unit si Irlandei.
Deci si aici se vorbeste tot de trecerea unui an, chiar daca va declara ca are resedinta in Romania.
Despre cele 6 luni ca resortisant, nu poate beneficia ca nu este azilant.